Nagyvilág

Még mindig járnak a menekülteket szállító vonatok Ausztria és Németország között

Továbbra is közlekednek a menekülteket szállító különvonatok Ausztria és Németország között, hétfőn délelőtt 400 ember szállításáról gondoskodtak a salzburgi városvezetés tájékoztatása szerint.

A hét végén a salzburgi városvezetés arra hívta fel a figyelmet, hogy hétfőtől nem járnak a menedékkérőket az ausztriai Salzburgból Németországba szállító különvonatok. Ezt később a német belügyminisztérium cáfolta. Salzburg vezetése azzal számolt, hogy a különjáratok leállítása esetén a salzburgi pályaudvaron várhatóan kritikus helyzet alakul majd ki, hiszen a városba naponta kétezer ember érkezik és a szolgálatot teljesítők már így is a kapacitásaik határán vannak.

Vasárnap este csaknem négyszáz menekültet szállító vonat hagyta el a salzburgi pályaudvart Németország irányába, így a pályaudvar melletti, szükségszállásként működő parkolóházat még éjszaka ki tudták üríteni. Az éjjeli órákat csupán néhány tucat menekült töltötte a salzburgi pályaudvaron.

A tervek szerint hétfőn ismét kiürítik, kitisztítják és kifertőtlenítik a parkolóházat, és csak este 10 óra után nyitják meg a menekültek előtt. Az épület befogadóképességét higiéniai és biztonsági okokból napokkal ezelőtt ezer helyett 800 főben határozták meg.

Wilfried Haslauer tartományi vezető szóvivőjének tájékoztatása szerint hétfőn várhatóan két vonat indul majd Németország fele, az egyik a Ruhr-vidék a másik pedig Berlin irányába. Hétfőn délelőtt ismét sokan, csaknem 700-an érkeztek a salzburgi főpályaudvarra.

Az osztrák-német határon hétfőn délelőtt néhány száz menekült várakozott arra, hogy átjusson Ausztriából a németországi Freilassing településre. Az itteni határszakasz ausztriai oldalán hétfő délelőtt már elkezdték a menekültek ellátására létesített helyek bővítését.

Szombaton tizenkétezren, vasárnap 8400-an lépték át az osztrák-magyar határt Burgenland tartománynál. Vasárnap nyolcezren Miklóshalmánál (Nickelsdorf), háromszázan Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal) mentek át. Hétfő hajnalban több mint kétezren érkeztek Burgenland tartományba ismét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik