Nagyvilág

Benzin- és gyógyszerhiány van Nepálban a határzár miatt

Hiány alakult ki benzinből, gyógyszerből és élelmiszerből Nepálban annak nyomán, hogy a nemrég hatályba lépett alkotmány ellen hetek óta tüntetők lezárták a himalájai ország fő importőrének számító Indiával közös határ két fő átkelőhelyét. Hétfőn hosszú sorok kígyóztak a részben szögesdróttal védett benzinkutak előtt. Az autósokat csak felváltva engedik ki az utakra, egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámúakat, öt napja nem tudnak ugyanis áthaladni az indiai-nepáli határon az üzemanyagot szállító tartálykocsik.

“Lassan kifogyunk a gyógyszerekből, mert nem kapunk több szállítmányt” – panaszkodott egy patikus a nepáli Szagarmatha tévécsatornának nyilatkozva.

Egy év alatt lett királyságból köztársaság

Nepáli etnikai kisebbségek tagjai hetek óta tüntetnek a szeptember 20-án hatályba lépett új alkotmány ellen, amely a 28 millió lakosú országot hét szövetségi államra osztotta fel. Az új alaptörvény Nepált egy éveken át tartó átmeneti időszak után hindu királyságból világi köztársasággá változtatta. Főleg Nepál déli részén azonban számos kisebbség attól tart, hogy az eddiginél is hátrányosabb helyzetbe kerülhetnek az új közigazgatási határok miatt, az új alaptörvény szerintük ugyanis tovább korlátozza politikai képviseletüket. A demonstrációknak már 47 halálos áldozatuk van.

Előzőleg Újdelhi is nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy az Észak-Indiához kulturális szempontból közel álló Dél-Nepál etnikumai számára az új alaptörvény nem biztosítja az ország politikai ügyeibe való beleszólás jogát. India ezenkívül bírálta Nepált a válság kezelése miatt is, ugyanis attól tart, hogy az erőszak átgyűrűzik területére, ahol számos nepáli dolgozik.

A világ 20 legszegényebb országához tartozó Nepál India és Kína között fekszik, az importja kétharmada Indiából érkezik. Kínába mindössze egyetlen közút vezet, amely azonban jelenleg csak korlátozottan használható a pusztító áprilisi földrengés miatt. Szusil Koirala nepáli kormányfő hétfőn tárgyalásokat kezdett az ország három fő ellenzéki pártjával annak érdekében, hogy megoldást találjanak a kialakult válsághelyzetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik