Nagyvilág

Az idén 200 ezer migráns haladt át Szerbián

Idén a becslések szerint eddig már 200 ezer migráns haladt át Szerbián, jelentette ki Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője a szerbiai közszolgálati televízióban hétfőn.

A népvándorlás még tart, annak ellenére, hogy jelenleg a múlt hetinél kevesebben érkeznek Szerbiába – tette hozzá. Mint mondta: négy-öt nappal ezelőtt még körülbelül négyezren voltak a szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóban, most viszont ennél kevesebben vannak, naponta körülbelül ezren.

Aggodalmának adott hangot, mert szerinte a neheze még hátravan, egyre többen érkeznek majd Szerbiába, és az ország a jelenlegi kapacitások mellett nem tudja majd megfelelő módon ellátni őket. Hozzáfűzte, hogy a bevándorlók közül már most sokan fáznak és betegek, és nagyon sok gyerek is érkezik.

Rados Djurovic elmondta azt is, hogy a Közel-Keletről érkezők villámgyorsan hagyják el Szerbiát, Presevóból Belgrádba, onnan pedig a horvát határhoz közeli Sidre utaznak, a szerb fővárosban nem töltenek már egyetlen órát sem, nemhogy napokat, mint ami korábban jellemző volt.

A menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a migránsok újra használni kezdik a korábbi útvonalakat, például azt, amely 2013-ban a legnépszerűbb volt, és Görögországon, Albánián, Montenegrón, Horvátországon, Szlovénián és Olaszországon keresztül vezetett Nyugat-Európába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik