Nagyvilág

A függetlenségpártiak nyertek Katalóniában

A közel végleges eredmények szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerte Spanyolországban a katalán regionális parlamenti választásokat, és bejutott a törvényhozásba egy másik függetlenség párti erő is. A pártok ugyanakkor egymásnak ellentmondóan értékelik a vasárnap született eredményt.

Az önálló Katalónia létrehozásáért kiálló politikai erők a függetlenség győzelmét látják benne, a megszerzett képviselői mandátumokra hivatkozva, míg a többiek szerint a katalánok többsége nem akarja az elszakadást, mert összességében kevesebb mint 50 százalékuk szavazott erre.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt jelentette: a központi kormány éppen erre hivatkozva a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt. Pablo Casado, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) szóvivője Madridban kijelentette, hogy folyatni fogják “a törvényesség garantálását” és meg fogják védeni Spanyolország egységét.

A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál az önálló katalán állam megalakítását szorgalmazó győztes erő a voksok 39,57 százalékát kapta és 62 helyet szerzett a katalán parlamentben, de ezzel nincs meg az abszolút többség a 135 tagú törvényhozásban. A Junts pel Sí választási központjánál Barcelonában euforikus hangulatban ünnepelt az összegyűlt tömeg. Raül Romeva, a tömörülés listavezetője azt mondta: a győzelem politikai és morális felhatalmazást ad ahhoz, hogy megkezdjék a katalán köztársaság építését.

A parlamentbe bejutó másik függetlenségi párt, a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének tartott Népi Egység (CUP) a szavazatok 8,2 százalékával tíz képviselői helyet szerzett. A két pártnak így együtt, ha koalícióra lépnének, abszolút többsége lehetne a regionális törvényhozásban, de a rájuk leadott szavazatok számát tekintve nem érik el az 50 százalékot. A CUP emellett korábban kijelentette: nem hajlandók együttműködni Artur Mas katalán elnökkel. Antonio Banos, a CUP listavezetője az eredmények ismeretében mindenesetre úgy fogalmazott, hogy a szavazók kiállították az autonómia “halotti bizonyítványát”.

A választásokon második, magát középpártként meghatározó Ciudadanos szimpatizánsai szintén ünnepeltek, mivel a szavazatok 17,9 százalékával 25 mandátumot szereztek az eddigi 9-hez képest. Inés Arrimadas listavezető az eredményre hivatkozva új választások összehívását és Artur Mas lemondását követelte, hogy az emberek a pártok és a programok között választhassanak, mert szerinte a mostani szavazás nem arról szólt. Úgy értékelte, hogy a többség elutasította a függetlenséget, mivel az arra leadott szavazatok összessége nem éri el az 50 százalékot. És ez igaz is, hiszen a két elszakadást támogató párt 47,8 százaléknyi szavazatot szerzett, míg a maradáspártiak 51,7 százalékot.

Érdekesség még provinciákra lebontva a Katalán választás, Lleidában és Gironában magasan nyertek a függetlenséget támogatók (63,3 és 64,6 százalék), míg Tarragonában és Barcelonában az egységet favorizálók voltak többségben (50,4 és 55,2 százalék)

A harmadik helyen a katalán szocialista párt végzett, a szavazatok 12,6 százaléka 16 mandátumot jelent a számukra, ez néggyel kevesebb, mint eddig. Miguel Eceta listavezető a győzteseknek gratulálva szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a szavazatok számát tekintve a függetlenségi pártok nem kapták meg a kellő felhatalmazást elképzeléseikhez.

A baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) 11 mandátumra válthatja az elnyert 8,9 százaléknyi voksot. Vezetőjük, Lluís Rabell az eredményt “a vártnál rosszabbnak” értékelte, ami nem jó jel az őket támogató, országos pártra, a Podemosra nézve sem, az utóbbi időben folyamatosan lejtőn van a Pablo Iglesias vezette újbaloldali párt. Lluís Rabell szerint a függetlenségi pártok egyértelműen nyertek, és felvetette egy egyetértésben megtartott népszavazás összehívását a kérdésben.

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppártnak (PP) 11 képviselője ülhet majd az új katalán törvényhozásban. A választók 8,4 százaléka voksolt rájuk, ezzel 8 képviselői helyet vesztettek a most lezárt parlamenti ciklushoz képest. Xavier García Albio listavezető az eredményt “nem jónak” és “nem a vártnak” nevezte, továbbá hangsúlyozta, hogy szerinte a katalánok többsége nincs az elszakadás mellett a voksok aránya alapján. A Unió párt, amely nyár elején lépett ki a kormánykoalícióból nem jutott be a parlamentbe.

Az EFE spanyol hírügynökség kormányzati forrásra hivatkozva azt írta: a spanyol kormány a függetlenség bukásaként értékeli az eredményt, szintén amiatt, hogy a függetlenségi pártokra leadott voksok 50 százalék alatt maradtak.

Miközben Barcelonában a függetlenségi pártok ünnepeltek Madrid központjában a Puerta del Solon, néhány százan gyűltek össze spanyol zászlókat lengetve, Spanyolország egységét hirdetve és elutasítva a függetlenséget.

Az 5,5 millió választásra jogosult 77 százaléka vett részt a szavazáson, 130 ezren levélben kérték szavazatuk leadását. Közülük 23 ezren külföldön voksoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik