Nagyvilág

Putyin hívta a királyt

Putyin(960x640).jpg (Array)
Putyin(960x640).jpg (Array)
Az orosz elnök a szaúdi királlyal az Iszlám Állam elleni harcról és a szíriai helyzetről egyeztetett.

Az orosz elnöki hivatal szűkszavú közleménye szerint a telefonbeszélgetést Putyin kezdeményezte Szalmán bin Abdel-Azízzal. A szaúdi uralkodó és Putyin – a szeptember 16-i beszélgetés folytatásaként – eszmét cserélt a közel-keleti térség biztonságáról, különös tekintettel a szíriai helyzet rendezéséről. Szót ejtettek továbbá az Iszlám Állam és más terrorcsoportok elleni harcban való hatékony nemzetközi együttműködés megszervezéséről – tudatta a Kreml.

Oroszország, a damaszkuszi rezsim szövetségese, a közelmúltban jelentősen növelte katonai jelenlétét Szíriában, ami aggodalmakat váltott ki. A Nyugat eddig azon az állásponton volt, hogy csak Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásával, a mérsékelt ellenzék hatalomátvételével képzelhető el a válság rendezése. Ezen az állásponton van Rijád is, amely rész vesz az Iszlám Állam elleni légi hadjáratot folytató, amerikaiak vezette katonai koalícióban.

A Nyugat és Rijád is attól tart, hogy Moszkva nemcsak a terrorszervezettel, hanem a szír elnök mérsékelt riválisaival is szembeszáll. A szíriai rendezés várhatóan előtérbe kerül az ENSZ-közgyűlés jövő heti általános vitájában, amelyen hétfőn beszédet mond Vlagyimir Putyin is. Felszólalását feszült várakozás előzi meg. Az orosz elnök várhatóan az Iszlám Állam elleni közös harc mellett érvel, körvonalazza ezzel kapcsolatos tervét.

Moszkvában szombaton jelentették be, hogy Oroszország, Szíria, Irán és Irak közös információs központot hozott létre Bagdadban az Iszlám Állam elleni harcra. Elemzők szerint Putyin engedményeket kér majd, ha csatlakozik az Iszlám Állam elleni koalícióhoz. Ilyenek lehetnek az ukrajnai harcok miatt bevezetett szankciók eltörlését, valamint az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval fenntartott viszony normalizálását.

Oroszország már a nyáron előállt egy olyan tervvel, amelynek a lényege az volt, hogy a szíriai kormányt és az irániakat is be kellene vonni az Iszlám Állam elleni koalícióba, amit akkor az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia sem támogatott. Korábban Orbán Viktor a jelenlegi menekültválság kapcsán többször jelezte, a szíriai polgárháború megoldásához az Egyesült Államoknak és Oroszországnak össze kellene fogniuk egymással egymással.

A magyar miniszterelnök minap olyan javaslattal ment az EU-csúcsra, amely szerint kiemelt partnerséget kellene  kialakítani azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet. Külön megemlítette Törökországot, és javasolta, hogy “Oroszországgal is gomboljuk újra a kabátot”.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik