Nagyvilág

Orosz követ: a lengyelek is felelősek a világháborúért

vilaghaboru(430x286).jpg (Array)
vilaghaboru(430x286).jpg (Array)
Egész hajmeresztő történelmi leckét adott a varsói orosz nagykövet. A szovjet megszállásra és terrorra még emlékező lengyelek begurultak.

Eddig se volt túl jó az orosz-lengyel viszony, de az oroszok most újabb beszólással dühítették fel a lengyeleket a Telegraph szerint. Szergej Andrejev varsói orosz nagykövet ugyanis azt mondta két napja egy tévéinterjúban, hogy Lengyelországnak bizony részleges felelőssége van az 1939-ben kitört katasztrófában.

Nem is maradt el a lengyel válasz, behívatták a nagykövetet a külügyminisztériumba Varsóban. Nem sokkal korábban a moszkvai követnek volt jelenése az orosz külügyben, miután egy lengyel faluban, Milejczycben 60 orosz katonasírt rongáltak meg. Ezt a lengyel kormány hivatalosan ítélte el.

Andrejev amúgy két indokkal támasztotta alá a világháborús lengyel felelősséget:

egyfelől mert megakadályozták szövetségek létrejöttét a nácik ellen (bár a britekkel és franciákkal kötöttek paktumot), illetve a háború elején nem engedték szovjet csapatok átszállítását a területükön.

Persze erre jöhetne a válasz, hogy Sztálin csapatai így is bevonultak, de Andrejev szerint az nem agresszió volt, hanem a Szovjetunió védelme (arról nem beszélt, ehhez miért kellett tízezernyi lengyel tisztet és értelmiségit kivégezni).

A lengyel-orosz viszony akkor romlott meg igazán durván, amikor az oroszok 2014-ben elcsatolták a Krímet Ukrajnától. Azóta Varsó élesen kritizálja az oroszok minden lépését, sőt a NATO-t arra kérte, létesítsen bázisokat lengyel földön, hogy nehogy hasonló kalandot akarjanak az oroszok végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik