FILES - A still taken from a video shows Islamist militants destroying an ancient shrine in Timbuktu on July 1, 2012. An alleged Al-Qaeda linked Islamist leader was on September 26, 2015 handed over to the International Criminal Court to face charges of aiding the destruction of Mali's fabled city of Timbuktu, in the first such case before the tribunal. He is suspected "of war crimes allegedly committed in Timbuktu, Mali, between about 30 June 2012 and 10 July 2012, through intentionally directing attacks against buildings dedicated to religion and/or historical monuments," the statement said. AFP PHOTO
Külföld

Nemzetközi kézen egy műemlékromboló iszlamista

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2015. 09. 27. 16:55

A nigeri hatóságok letartóztattak, és átadtak a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) egy iszlám szélsőségest, aki a vád szerint 2012-ben részt vett az ősi mali város, Timbuktu páratlan műemlékeinek elpusztításában.

Ahmad al-Mahdi Al-Faqi az első olyan gyanúsított az ICC őrizetében, akit vallási vagy történelmi műemlékek megsemmisítésének háborús bűntettével vádolnak. A férfit szombaton szállították a nemzetközi igazságügyben kulcsszerepet betöltő bíróság hágai székhelyére.

Az ICC közleménye szerint Al-Faqi az Ansar Dine (Hit védelmezői) nevű szalafista csoport tagja, az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlám szélsőséges csoport uralta Mali északi részét 2012-ben. A férfit 10 timbuktui történelmi épület, köztük kilenc középkori mauzóleum és egy mecset ellen elkövetett támadás irányításával vádolják. Ezeket az épületeket az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO a világ kulturális örökségének részeként tartja számon.

Az iszlám szélsőségesek lerombolták Timbuktu 16 mauzóleuma közül 14-et, valamennyi az ősi város nagy gondolkodóinak síremléke volt. Az iszlám fegyvereseket egy év múlva francia katonai beavatkozással sikerült kiszorítani a térségből. A 14 mauzóleumot az UNESCO közreműködésével azóta sikerült helyreállítani. A mali kormány 2012-ben kérte fel a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki a területén elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeket.

“Történelmi emlékművek, épületek ellen vallási alapon elkövetett szándékos támadás súlyos bűncselekmény. Az ilyen támadások az egész emberiséget érintik. A jövőben is mindent megteszünk annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az ilyen háborús bűncselekmények súlyosságára” – fogalmazott Fatou Bensouda, az ICC ügyésze.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.