Nagyvilág

Féltik a keresztény menekülteket Németországban

Muzulmánok, keresztények és a jazidi vallás hívei között nő a feszültség német menekülttáborokban.

“Nagyon sok beszámolót ismerek keresztény menekülteket érő támadásokról, és ezek csak a jéghegy csúcsát jelentik” – mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak Simon Jacob, a keleti keresztény egyházak németországi központi tanácsának (ZOCD) vezetőségi tagja. Szerinte rövid távon csak úgy lehet kezelni a problémát, ha a különböző vallások híveit egymástól elkülönítve helyezik el.

Hans-Peter Friedrich volt belügyminiszter, a bajor konzervatív CSU képviselője hozzátette: szomorú fejlemény, de szembe kell nézni azzal, hogy csak származási régiók szerint elkülönítve lehet biztonságosan elhelyezni a menedékkérőket. Hangsúlyozta, hogy a muzulmán menedékkérőktől meg kell követelni a német jogrend és kultúra tiszteletét. Ezt az ügyet nem szabad “defenzív” hozzáállással megközelíteni, hanem “kezdettől fogva világossá kell tenni, hogy következetesen érvényesítjük szabad jogállamunk szabályait” – tette hozzá.

Volker Kauder, a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy a németországi muzulmán szervezeteknek el kell határolódniuk a keresztények elleni támadásoktól. Az ellenzéki Zöldek társelnöke, Cem Ödzemir kijelentette: “az iszlám Németország része, de az iszlamizmusnak nincs helye”. Nem szabad megengedni, hogy a tolerancia gyengeségnek tűnjön, és bárki is visszaéljen vele – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik