Nagyvilág

A pápa hősnek nevezte a szexuális bűncselekmény áldozatává vált kiskorúakat

A kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények nem maradhatnak sokáig titokban - mondta Ferenc pápa vasárnap püspökökkel tartott találkozóján Philadelphiában.

A püspököknek a pápa elmondta, hogy ugyanebben a városban nem sokkal előtte olyan emberek csoportjával találkozott, akik ellen gyermekkorukban szexuális visszaéléseket követtek el egyházi személyek, oktatók vagy saját családjuk tagjai.

Szégyenletesnek nevezte, hogy vannak olyanok, akik visszaélnek a rájuk bízott gyermekekkel, súlyos sérüléseket okozva nekik egész életükre. Különösen szívén viseli a pedofil papok által zaklatottak sorsát, utóbbiak ugyanis az irgalmasság valóságos hősei, akik rendkívüli bátorsággal viselték a megpróbáltatásokat – hangoztatta Ferenc pápa.

Az egyházfő nem hagyott kétséget afelől, hogy a szexuális bűncselekmények elkövetőinek számot kell majd adniuk tetteikről. Ismételten kifejezte a katolikus egyház eltökéltségét, hogy felkarolja az áldozatokat, a jog ereje által fogja gyógyítani őket, megbüntetve a bűnösöket.

Ezzel párhuzamosan pedig hatékony megelőzési programot kell kidolgozni mind az egyházon belül, mind a társadalomban – tette hozzá Ferenc pápa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik