Nagyvilág

Horvát vereség lehetett a határblokád feloldása

Nagy teret szentelnek a szombati belgrádi lapok a négy napig tartó szerb-horvát határblokádnak és az azt kísérő diplomáciai vitának, általában véve a horvát kormány vereségeként tálalják a zárlat feloldását.

Inkább oltani kellene a tüzecskéket

A Politika című lap főszerkesztői kommentárjában azt írta, hogy a horvát kormány azonnal engedelmeskedett Johannes Hahnnak, az Európai Unió bővítési biztosának, és megszüntette a határblokádot. Könnyebb azonban szerintük megnyitni a határt és feloszlatni a szábort (horvát parlament), mint visszaparancsolni a szellemet a palackba.

“A felelős politikusok ezért nem szítják az indulatokat, hanem csillapítják, nem gyújtanak tüzet, hanem oltják a tüzecskéket és lángocskákat” – írta Smajlovic. Hozzátette, hogy ha Brüsszel a helyzet magaslatán állt volna, talán a határblokádig sem fajultak volna a dolgok.

MTI / AP / Darko Vojinovic
MTI / AP / Darko Vojinovic

Horvátok térdre rogytak, Szerbia győzött! – írja a Vecernje Novosti, amely szerint a többnapos politikai-gazdasági összetűzés után, amelyet Zágráb kezdett, Zoran Milanovic horvát miniszterelnök az EU nyomására visszavonta a határblokádról szóló döntését.

A lap idézte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnököt, és azt emelte ki nyilatkozatából, hogy a határvita során Szerbia európai arcát mutatta, Johannes Hahn pedig Belgrádból szólította fel a horvát kormányt, hogy vessen véget a határblokádnak. A lap megszólaltatta Suzana Paunovicot, az emberi és kisebbségi jogokért felelős kormányhivatal igazgatóját, aki szerint a szabad mozgáshoz fűződő, európai konvenció által szavatolt joguk megsértése miatt jogi útra terelhetik az ügyet azok a szerb állampolgárok, akiket csak azért nem engedtek át a határon, mert szerb útlevelük van.

Milanovic vesztett

Milanovic elesett – írta a Blic című, legnagyobb példányszámú napilap. Idézte Rasim Ljajic kereskedelmi minisztert, aki szerint a határblokád hatalmas károkat okozott a szerb vállalatoknak, és valakinek meg kell fizetnie ennek az árát. Nem zárta ki, hogy horvátországi és nemzetközi bíróságokon fognak elégtételt kérni a károsultak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a határblokád a környező országok vállalatait is érintette, több mint 100 török, illetve 150 görög és bolgár kamion vesztegelt napokig a határon. Milanovic öngólt rúgott, mert intézkedéseit belpolitikai okokból tette – mondta Ljajic.

A Kurir azt írta beszámolójának címében, hogy Milanovic elvesztette a háborút Szerbia ellen. Idézte Ivica Dacic szerb külügyminisztert, aki ugyancsak Milanovic vereségéről, és a felelőtlen horvát kormánypolitika csődjéről beszélt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik