Nagyvilág

Terroristának nézték az terrorellenes mesterképzésre járó egyetemistát, mert a terrorizmusról olvasott

Elnézést kért az angliai Staffordshire egyetem egy terrorizmus-ellenes tanulmányokat folytató hallgatótól, akit azért kezeltek terroristagyanús egyénként, mert az egyetemi könyvtárban egy terrorizmusról szóló tankönyvet olvasott. A Guardian beszámolója szerint a 33 éves Mohammed Umar Farooqot az egyetemen egyik dolgozója szúrta ki a könyvtárban, ahogy gyanúsan olvassa a gyanús könyvet, és elkezdett neki kérdéseket feltenni az iszlámról, a homoszexuálisokról és iszlamista terrorszervezetekről.

„Nem hittem el. Először azt hittem, ez biztosan csak valami vicc lesz” – mondta el a lapnak Farooq, aki egy terrorizmusról, bűnözésről és globális biztonságról szóló mesterképzésre járt az egyetemen. Elmondása szerint a kérdésekre tudományos válaszokat adott, és kiemelte, hogy elítéli a szélsőséges eszméket, de kikérdezője az esetet mégis jelentette a biztonsági szolgálatnak és az ügynek három hónapon át tartó vizsgálat lett a vége.

A terrorellenes tanulmányokat folytató egyetemista végül egy ügyvéd segítségével tudta megértetni az egyetemmel, hogy azért olvasott a terrorizmusról, mert terrorista, és az intézmény elnézést is kért tőle az alaptalan gyanúsítgatások miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik