Nagyvilág

Milanovic: „Horvátország újra lezárhatja Szerbiával közös határát”

Szerinte a szerbek diszkriminatív ellenlépéseket tettek, és bár Horvátország megakadályozhatja uniós csatlakozásukat, nem szeretné ezt meglépni.

Horvátország újra lezárhatja a Szerbiával közös határát, ha erre szükség lesz – mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerb köztévének adott péntek esti interjújában.

„Szerbiának államként kell működni. Amikor a migránsok belépnek Szerbiába, szervezetten északra kell őket szállítani” – jelentette ki. Hozzátette: felajánlotta Vucic szerb miniszterelnökkel, hogy ha kell, buszokat is küldenek Szerbia déli részére, hogy „ezeket a szerencsétlen embereket nagyrészt Horvátország, kisebb részt pedig a magyar határ felé vigyük”.

Vucic szerint Szerbia diszkriminációt követett el, amikor megtiltotta a Horvátországban regisztrált és horvát árut szállító kamionok belépését. Horvátország ugyanakkor minden teherautó számára tiltotta meg a belépést, diszkrimináció nélkül, azért, hogy megvédje a nemzeti érdekeket. Hozzáfűzte, hogy a szerb kormány azután jelentett be ellenlépéseket, hogy a horvát kormány bejelentette, hogy másnap megnyitja a határt.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel nyomást gyakorolt-e Zágrábra, hogy nyissa meg határait, Milanovic azt mondta: az Európai Tanácsban senki nem beszélt erről a kérdésről, „nem tudom, ki gyakorolt volna nyomást Horvátországra”.

Figyelmeztetett arra, hogy Horvátország megakadályozhatná Szerbia EU-csatlakozását, „de én ezt nem szeretném” – mondta a horvát kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik