Nagyvilág

Cseh segélyt kap Magyarország

Sajnos nem pár rekesz pilzenit küldenek a derék csehek, csak néhány katonát, gulyáságyút és egyéb eszközöket.

Csehország 20 katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat – közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában.

A katonák és az eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon – mondta Becvár, aki a libavai gyakorlótéren a hadseregnek a humanitárius segítség nyújtására való felkészültségét ellenőrizte.

Sátrat már küldtek

Csehország korábban a menekültválság miatt már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra. A cseh katonák és eszközök Magyarországra küldésének konkrét feltételeiről a két ország hadseregének képviselői október 1-én egyeztetnek.

Becvár elmondta, hogy Magyarországon keresztül rendkívül nagy számú menekült halad át Nyugat-Európa felé, ezért az országnak szüksége van segítségre. A vezérkari főnököt Libavába Martin Stropnický védelmi miniszter is elkísérte. Stropnický közölte, hogy a hadsereg és a rendőrség közös hadgyakorlata, amivel a menekülthullám esetleges csehországi fogadására kívánnak felkészülni, szeptember 30-án kezdődik meg az osztrák határ mentén.

Gyakorlatoztak is

A katonák és a rendőrök azt fogják közösen gyakorolni, hogyan és milyen gyorsan tudnak létrehozni egy 450 embert befogadó menekülttábort sátrakkal, szociális és egészségügyi berendezésekkel.

Csehország nem célországa a menekülteknek, és miután a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonal sem halad át az országon, eddig komolyabb problémák nem merültek fel. A cseh hatóságok számolnak azzal, hogy a helyzet megváltozhat, ezért szeretnének felkészülni a menekültek fogadására. Milan Chovanec belügyminiszter már korában közölte, hogy bővítik a menekülttáborok befogadóképességét is. Jelenleg ezekben a táborokban mintegy 680 szabad hely van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik