Nagyvilág

A Vörös Csúcs megbolondította az új-zélandiakat

Ádáz viták zajlanak az új új-zélandi zászlóról. Az utolsó pillanatban a népakarat nyomott át egy ötödik tervet a parlamenten, így ötről szavazhatnak a helyiek novemberben.

Miközben a világ olyan apróságokkal van elfoglalva, mint az európai migránskrízis, az amerikai diplomáciai csúcsok vagy a Volkswagen őrülete, Új-Zéland éli a világát és a saját népszavazására készül. Azonban a flottul zajló eseményekbe váratlanul bekavart az Élet:

nép mozgalom indult, hogy öt új zászlóról szavazhasson a nép.

Ugyanis az óceániai szigetországban novemberben népszavazást tartanak arról, hogyha lecserélnék a jelenlegi lobogót (amiben a brit zászló is helyet kap, mivel Új-Zéland brit gyarmat volt), akkor mi jöjjön helyette. Bárki küldhetett be javaslatot, aztán augusztusban 40-re szűkítette egy panel a zászlólistát, végül ebből választottak ki négyet a népszavazásra.

Azonban a kiwik, ahogy magukat nevezik, egy ötödik mellett kezdtek hevesen kiállni, ez lett a Vörös Csúcs becenevű zászlóterv. Az interneten indult petíciót annyian írták alá, hogy a parlamentnek is foglalkoznia kellett vele, sőt végül el is fogadták a képviselők, mint ötödik dizájnt.

Ez persze nem ingyen van, 380 ezer új-zélandi dollár (68 millió forint) pluszköltséget fog jelenteni – írja a Stuff. Ez szép summa, bár a teljes procedúra 26 millió dolláros (4,66 milliárd forintos) költségéhez képest smafu.

A zászlót amúgy úgy kell elképzelni, hogy egy piros háromszög van a terv alján, ami a földet szimbolizálja, egy nagyobb fehér háromszög tornyosul fölé, a sarkok pedig feketék (éjszaka) és kékek (hajnal). Az új-zélandi kormányfőnek tetszik a dizájn, de egy konzervatív képviselő megjegyezte, olyan ez a terv, mintha Robert Mugabe, a színes hacukáiról ismert zimbabwei diktátor tervezte volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik