Nagyvilág

Orbán utolsó keresztes lovag és Európa ördöge

Újra az európai lapok címoldalaira került a magyar kormányfő. Csak egy helyen nyúltak hozzá selyemzsebkendővel: a lisszaboni nagykövet védte a magyar kormány intézkedéseit.

Németországban Orbán Viktor bajorországi látogatásáról közölt kommentárt két konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt. A FAZ Orbán bezárkózása című cikkében Klaus-Dieter Frankenberger kiemelte, hogy a magyar kormányfő “az utolsó keresztes lovagok” pózát felöltve védelmezi a menekültáradat ellen népét, “amiből már nem kevesen távoztak” más országokba a jobb élet reményében.

Orbán eszköze a szigorú bezárkózás, ezt ajánlja egész Európának, pedig ez nem fog sikerülni, hacsak nem hajlandó elmenni a végsőkig – írta a FAZ. Hozzátette, hogy Orbán szerint a menekültválság a liberális identitás válsága, holott felmerül a kérdés, nem inkább Aszad bombái és az iszlamista gyilkosok hajszoltak sokakat menekülésbe? Megjegyezte, gonosz volt Orbánnak az az utalása, hogy a német kormány erkölcsi imperializmusra törekszik, mindez pedig azt mutatja, hogy nagy ellentétek feszítik az EU-t.

Die Welt: Merkel és a belharcok

A Welt Horst és Viktor címmel közölte Torsten Krauel kommentárját, aki a CSU és az Angela Merkel vezette testvérpárt, a CDU viszonyának alakulása miatt írt Orbán bajor útjáról. A szerző kiemelte, hogy Merkel és pártjainak támogatottsága csökken, és a közhangulat változása révén akár még tovább apadhat. A bajor kormányfőnek “érzékeny antennája” van a hangulatváltozás jeleinek érzékelésére, ezért hívta meg “Európa ördögét, Orbán Viktort, akit a keresztnevén szólít”.

Hozzátette, Seehofernek az a kijelentése, miszerint Merkel egy másmilyen Németországot akar, felidézi a konzervatívok régi belső harcait, amik kétszer is oda vezettek, hogy a (csak Bajorországban működő) CSU megkísérelt országos párttá alakulni.

Le Monde: Orbán kiszámított hátrálásai

A francia liberális Le Monde a határzárról helyszíni riportot, és Orbán Viktor, Európa rossz szelleme címmel egyoldalas elemző portrét közölt, szerkesztőségi írásának címe pedig Orbán Viktor különös Európája. A lap szerint a magyar miniszterelnök “ügyesen tudja kijátszani Európa gyengeségeit, váltogatja a provokációkat a kiszámított hátrálásokkal”. Ezt tette már az igazságszolgáltatás és a média “kézbevételekor”, a külföldi befektetők elleni támadások esetében és a halálbüntetés visszaállításáról szóló fenyegetésével is. A cikk szerint “Orbán minden egyes alkalommal az Európai Unió értékeit kérdőjelezi meg, még akkor is, ha végül meghátrál”.

gyoda960x6401.jpg

A menekültválságban “ellenséges megszólalásokat és csúsztatásokat” hallani tőle a “migránsokról, akik a keresztény Európát fenyegetnék”. A “mindenható magyar vezető azonban most már nem elégszik meg a szavakkal”, ugyanakkor egyetlen lépése sem váltja ki a pártcsaládja, az Európai Néppárt tiltakozását. A menekültkvótát elvető kelet-európai országoknak pedig a lap szerint az EU a strukturális támogatásokra és a nagy piacra szűkült, és legyintenek a humanista és demokratikus értékekre, amik pillérként szolgálnak az európai integrációban – írta a Le Monde.

Libération: Orbán, a xenofób autokrata

A baloldali Libération szerkesztőségi írása Orbán Viktor, egyik vasfüggönytől a másikig címmel jelent meg. A cikk szerint a kormányfő az EU-ban a xenofób szuverenizmus vezéralakja lett. “A kommunizmus egykori ellenzékijéből, aki bátran követelte a szovjet csapatok kivonulását, mára egy populista és xenofób autokratává vált, aki a hatalma megtartása érdekében a gyűlöletkeltésre is hajlandó” – írta a szerző, Marc Semo. Szerinte ha a magyar kormány végül el is fogadja a menekültek rá eső részét, Orbán szavai és tettei az európai integráció értékeit kérdőjelezik meg.

Der Standard: visszataszító viselkedés

A Standard osztrák lap szerint Orbánt bátran lehet Európa-ellenesként és megkérdőjelezhető demokrataként jellemezni, és nem csak a menekültkérdés miatt. A szerző, Daniela Neubacher szerint Orbán előtt egy putyini modell lebeg. A kérdés szerinte csupán az, mikor dönt Európa úgy, hogy ezt az Európa-ellenes modellt komoly zavaró tényezőnek tekinti. Az unió tekintélye végképp próba előtt áll. Szerinte Magyarország “visszataszítóan” bánik a menekültekkel, és mindezt azzal a ’30-as évekre emlékeztető indoklással teszi, miszerint a keresztény Magyarországot és Európát ezek a “hordák” csak veszélyeztetik.

Portugál lapban magyarázzuk a bizonyítványt

A magyarok most is ugyanazok, mint akik 25 évvel ezelőtt üdvözölték a kelet-német menekülteket – ezzel a címmel jelentette meg az Observador című portugál újság Magyarország lisszaboni nagykövetének írását a migrációs krízisről. A Magyarországról kialakult kép meglehetősen negatív, és túlságosan egyoldalú – írja Breuer Klára. Szerinte a civilek, a segélyszervezetek és az állam is növelte a kapacitásait az érkezők segítése érdekében, a rendőrség pedig türelemmel végezte feladatát heteken, hónapokon keresztül.

A röszkei incidens valóban erős rendőri reakció volt, de egy extrém szituáció állt elő – jegyzi meg a nagykövet. Kitér arra, hogy 1956 után a 200 ezer magyar menekült táborokban várta ki, amíg egy-egy ország regisztrálás után befogadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik