Nagyvilág

“Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában”

A zágrábi kormány nem enged a szerb-horvát határzárból, 9000 menekült túl sok nekik egy napra.

Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket migránsokkal, amíg nem történik változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból – közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtökön rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Horvátország besokallt

“Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában” – mondta.

Kilencezer illegális bevándorló már túl sok egy napra, ezen változtatni kell – tette hozzá.

Szerbia nem reagál a horvát kormány legutóbbi lépéseire, arra, hogy nem engedik be a szerbiai rendszámú járműveket Horvátországba – közölte csütörtökön az elnök.

Aleksandar Vucic: az őrültségre nem lehet válaszolni

Aleksandar Vucic, szerb miniszterelnök a B92 televízió műsorában azt mondta: “Azt hittük, már régen elmúlt az az idő, amikor az autóbuszra felszállva bárki azt mondhatta, hogy te, te és te, nem mehetsz tovább.” A politikus hangsúlyozta, hogy a gazdasági intézkedésekre lehet gazdasági lépésekkel válaszolni, az őrültségre, valamint az “irracionális és eszelős lépésekre” azonban sehogyan nem lehet reagálni.

A horvát állampolgárokat és a horvát járműveket is beengedik Szerbiába. Azt mindenki megérti, hogy Szerbiának válaszolnia kellett arra, hogy Horvátország a menekült válsággal összefüggésben leállította a Szerbiából jövő teherforgalmat, és emiatt Belgrád megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését.

Vucic szerint az európai uniós vezetők egyértelműen megmondták, méghozzá Horvátország képviselői előtt, hogy ebben az ügyben Szerbia nem, csak Horvátország tehető felelőssé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik