Nagyvilág

Dízelbotrány: a Franciaországban forgalmazott valamennyi márkát bevizsgálják

A Franciaországban forgalmazott valamennyi márkájú gépkocsiból mintegy százon “véletlenszerű teszteléseket” végeznek el, hogy ellenőrizzék, be tartják-e a környezetvédelmi előírásokat – jelentette be csütörtökön Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter a Volkswagen autógyár károsanyag-kibocsátási botrányát követően.

A francia piacon jelen lévő autógyártók képviselőivel tartott kerekasztal-beszélgetésen a miniszter úgy ítélte meg, hogy “a fogyasztók felé bizonyítékokkal kell szolgálni és teljes átláthatóságra van szükség”.

“A krízis kivédésére bizonyítékokkal kell szolgálni a fogyasztóknak. Az autógyártók véletlenszerű tesztelést javasoltak sorshúzás alapján, első lépésként mintegy száz gépkocsin” – közölte sajtótájékoztatóján a tárcavezető. A vizsgálatokat egy független bizottság fogja elvégezni.

“Ez a bizottság nagyon gyorsan fel fog állni, tagjai a tesztelő laboratóriumok képviselői, kutatók és fogyasztóvédelmi egyesületek lesznek” – tette hozzá a miniszter.

A tulajdonosok jóváhagyásával tesztelésre kiválasztott járművek között nemcsak francia márkák lesznek, hanem a Franciaországban forgalmazott valamennyi típus – jelezte Laurent Benoit, a teszteléseket végző cég, az UTAC, elnöke. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik