Nagyvilág

Csehország támogatja a közös európai határőrség létrehozását

Csehország kész bekapcsolódni a közös európai uniós határőrség létrehozásába, amely a külső schengeni határokat védené – jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön a kelet-csehországi Hradec Královéban a helyi egyetemen tett látogatásakor.

“A közös határőrség felállításának gondolatát tegnap (szerdán) a tárgyalásokon támogattam. És nem voltam egyedül” – mondta Sobotka újságíróknak. Szerdán Brüsszelben csúcstalálkozót tartottak az Európai Unió vezetői, amelynek fő témája a migrációs válság megoldása volt.

A miniszterelnök szerint Csehország kész katonákat és rendőröket küldeni a közös európai határőrségbe. A konkrét javaslatot a testület létrehozására Sobotka szerint az Európai Bizottságnak kell kidolgoznia és megtennie.

A cseh miniszterelnöknek meggyőződése, hogy a közös határőrség felállításának gondolata nagyon fontos.

“Jól látható, hogy több ország vagy nem hajlandó, vagy nem képes biztosítani a külső schengeni határok őrzését. A közös európai határőrség működtetése ezeken a határokon helyénvaló lenne” – hangsúlyozta Bohuslav Sobotka. Személyes véleményének hangot adva megjegyezte, hogy például Görögország jelenleg nem képes biztosítani a külső schengeni határok megvédését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik