Nagyvilág

A németek meghúznák a limitet menekültügyben

Az Emnid közvélemény-kutató intézet az N24 hírtelevíziónak készített reprezentatív felmérésében kimutatta: a szavazókorú népesség 68 százaléka egyetértene azzal, ha számszerűsítenék, hogy Németország legfeljebb mennyi menekültet tud befogadni. A lakosság 30 százaléka nem támogatná a felső határ bevezetését.

A kormánypártok – a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) – bázisában 62 százalék üdvözölné, 37 százalék ellenezné a felső határ megjelölését. A parlamenti (Bundestag) ellenzék – a Baloldal és a Zöldek – táborában 65 százalék elutasítja a gondolatot, a pártpreferenciájukban bizonytalanok és nem szavazók körében viszont 75 százalék üdvözölné azt.

Arra a kérdésre, miszerint “tart-e ön attól, hogy Németország túl sok menekültet fogad be?”, 49 százalék igennel, 49 százalék nemmel válaszolt.

A kormánypártok szavazói között 58 százalék, az ellenzék táborában pedig 90 százalék a menedékkérők számát nem sokallók aránya, de a szavazókorú népesség nagyjából harmadát kitevő bizonytalanok és nem szavazók csaknem kétharmada – 61 százaléka – tart attól, hogy túl sok menekültet fogadnak be az országban.

Az Emnid szerdán készítette a felmérést mintegy ezer ember megkérdezésével. Azt egyébként nem tudni pontosan, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba, illetve Bajorország tartományba, ahol eléri Németország területét az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger felől észak felé igyekvő menekültek áramlása.

A bajor tartományi kormány munka- és családügyi, szociális és társadalmi integrációs ügyekért felelős tárcája ugyan csütörtökön megerősítette a Die Welt című lap értesülését, miszerint szeptember eleje, vagyis a menekülthullám drámai mértékű felerősödése óta több mint 135 ezer ember érkezett Bajorországba – a január és augusztus közti 130 ezer után -, de a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség különböző igazgatóságai rendre ellentmondásos adatokat közölnek. Így például a szerdán érkezett menedékkérők számáról csak annyit tudni, hogy 2000 és 4400 között lehetett.

A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság csütörtöki beszámolója szerint a szövetségi rendőrség új eljárást vezetett be: ezentúl csak a már a határon regisztrált menedékkérők számát közlik, azokét pedig nem, akiket menekültügyi regisztráció nélkül engedtek be az országba. Ezeket az embereket különvonatokkal vagy buszokkal más tartományokban szállítják, menedékkérőket befogadó állomásokon helyezik el, majd ezután regisztrálják őket, és ezért csak később kerülnek be a statisztikákba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik