Nagyvilág

“A káosznak meg kell szűnnie a külső határokon”

Egymilliárd euróval növeli az EU a szíriai menekülteknek nyújtott támogatást.

Ezt az Európai Tanács elnöke jelentette be az uniós országok állam-, és kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli menekültügyi tanácskozása után. Donald Tusk és a vele együtt az újságírók elé lépő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is azt mondta, hogy a megbeszélés a vártnál sokkal jobb légkörben zajlott le.

Tusk szerint a résztvevők “felhagytak az egymásra mutogatással”, a kölcsönös szemrehányásokkal. Az Európába áramló menekülthullám legnagyobb része még csak most várható, a nyitott ajtók politikáját át kell dolgoznia az uniónak.

“A káosznak meg kell szűnnie a külső határokon.”

A lengyel politikus nem tartaná tisztességesnek, ha a menekültek jelentette terheket csak Olaszországra, Görögországra vagy más államokra hárítanák. November végéig létrehoznák az úgynevezett hot spotokat, ahol uniós tisztviselők segítenék a menekülteket fogadó országokat az érkezők azonosításában, menedékkérelmük elbírálásában. Ez sem vetne véget a válságnak, de helyes irányba tett lépés lenne.

Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a három hét múlva esedékes EU-csúcsig még nagyon sok a teendő, de a helyzetet mindenképpen javítani kell, nehogy szétessék a belső útlevél-ellenőrzés nélküli szabad mozgást biztosító schengeni övezet.

Az egymilliárd euró egy részét az ENSZ világélelmezési programja keretében használják majd fel. Jean-Claude Juncker közölte, a pénzt a Szíriával szomszédos országokban, nagyrészt Törökországban tartózkodó menekültekre költenék. Ugyanakkor további pénzbeli támogatásra van szükségük a nyugat-balkáni országoknak is a migránskérdés kezeléséhez – tette hozzá az Európai Bizottság elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik