Nagyvilág

19 ezer maffiózóra csapott le a rendőrség villáma

Iszonyatos számok jellemzik a három hónap alatt lezajlott kínai maffiaellenes leszámolást. Ezreket fogtak el, lakások ezreit kutatták át, készpénz millióit foglalták le.

Döbbenetes méretű maffiaellenes akciót hajtott végre a kínai rendőrség: a triádok 19 ezer tagját kapták el a déli Guangdong tartományban, valamint a különleges státuszt élvező Hongkongban és Makaóban – írja a BBC. Ezzel egy három hónapos akciósorozat ért véget, amivel a drogkereskedelemben, illegális szerencsejátékban és prostitúcióban utazó bandák terjeszkedésének akartak gátat szabni.

A BBC magyarázata szerint a triádok olyan nemzetközi bűnözői csoportok, amik Hongkongból, Makaóból vagy épp Tajvanból nyújtogatják ki csápjaikat a világ felé. Au Csincsau, a hongkongi rendőrség szervezett bűnözési részlegének feje azt mondta,

Az üzenet, amit küldeni akarunk a közvélemény felé az, hogy a rendőrség zéró toleranciával rendelkezik a szervezett bűnözés és más illegális cselekmények irányában.

A jelentések szerint 4343 embert fogtak el Hongkongban (közülük 1177-en kínai állampolgárok), miközben 7500 ingatlant kutattak át. 102 millió dollárt (28,5 milliárd forintot) foglaltak le készpénzben, meg persze nagy mennyiségű kábítószert, kalóz-DVD-ket, fegyvereket és csempészcigit szintén több millió dollár értékben. Guangdongban 11 ezer, Makaóban négyezer embert vettek őrizetbe a Villámcsapás 15 fedőneű műveletben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik