Nagyvilág

Szijjártó Szerbiában is a horvátokat bírálta

Mellesleg részt vett egy hatalmas, magyar tulajdonú zentai gyár átadásán.

A kihívásokkal teli időszakokban felértékelődnek a barátságok, így az eddiginél is szorosabb gazdasági együttműködésre törekszik Magyarország és Szerbia – erről beszélt Szijjártó Péter szerdán a vajdasági Zentán, ahol a szerb miniszterelnökkel közösen adták át a magyar tulajdonú, gépjárműkábeleket gyártó Tisza Automotive Kft. gyárát.

A magyar-szerb barátság a „migránsválság” során felértékelődött, de fontos, hogy legyenek ennek a kapcsolatnak mindennapi kifejeződései is – mondta a külügyminiszter. A magyar és a szerb munkaerő is képes arra, hogy megfeleljen az európai igényeknek – hangsúlyozta Szijjártó. A zentai gyár egyébként 490 embernek ad munkát, a tervek szerint ez a szám a jövő év végéig ezerre nő.

A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 1,7 milliárd eurót tett ki, idén az első fél évben további 4 százalékos bővülést tapasztaltak.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre több a magyar beruházó Szerbiában, az országban zajló privatizáció iránt is nagy a magyar érdeklődés.

Az átadón szóba került Horvátország is – Szijjártó itt reagált Zoran Milanovic horvát miniszterelnök azon kijelentésére, hogy Szerbia küldje a menekülteket Magyarország felé. Erre a magyar külügyminiszter csak annyit mondott, hogy a horvát miniszterelnök Horvátországban vívja meg a választási kampányát, ne Magyarországon és Szerbiában.

Vucic ezzel összefüggésben bejelentette, hogy levelet írt az európai vezetőknek, melyben ismertette, hogy Horvátország milyen megállapodásokat sértett meg azzal, hogy lezárta a határait a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Azt mondta, reméli, hogy mihamarabb megoldás születik ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik