Nagyvilág

Régi arcok az új Ciprasz-kormányban

Nincs változás az új Ciprasz-kormányban a kulcsfontosságú tárcák élén, a kabinet összetétele alig változott az előzőhöz képest – írja az MTI. Az új kormánynévsort kedden késő este mutatta be Olga Gerovaszili kormányszóvivő, aki ugyancsak hasonló tisztséget töltött be korábban.

A pénzügyminisztériumot ismét Evklídisz Cakalotosz, Oxfordban végzett közgazdász vezeti, aki augusztusban tető alá hozta a nemzetközi hitelezőkkel a harmadik, 86 milliárdos mentőcsomagról szóló megállapodást. Helyettese Jorgosz Huliarakisz lesz, aki szintén tagja volt a mentőcsomagról tárgyaló athéni küldöttségnek.

Nikosz Kociasz megtartotta a külügyi tárcát, a védelmi minisztériumot is újra Panosz Kammenosz fogja vezetni.

Alekszisz Ciprasz augusztusban mondott le a miniszterelnökségről, hogy újabb megerősítést kérjen a választóktól, miután pártja, a Sziriza balszárnya élesen kikelt az újabb görög mentőcsomag ellen. A parlamenti választást vasárnap tartották, ahol a Sziriza kapta a legtöbb szavazatot, de így is koalíciós kényszerben volt, hogy meglegyen a többsége, így a jobboldali-nacionalista Független Görögökkel lépett kormányra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik