Nagyvilág

Merkel mélyponton a menekültek miatt

Németországban egyetlen hét alatt három százalékpontot esett a kancellár népszerűségi mutatója.

A felmérés készítői szerint ez összefüggésben áll a menekültválsággal. A Forsa közvélemény-kutató intézet szerint a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatottsága 1 százalékponttal 40 százalékra csökkent egy hét alatt. A visszaesés annak az éles bírálatnak tulajdonítható, amellyel Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke illette a testvérpárt CDU elnökének, Angela Merkelnek a menekültpolitikáját. Manfred Güllner, a Forsa igazgatója szerint a választók a számukra érthetetlen megosztottság miatt “büntetik” az uniópártokat.

A menekültválság a pártpreferenciákat a németeknél nem befolyásolta számottevően, a kancellár támogatottsága viszont jelentékenyen csökkent. Arra a kérdésre, kire szavaznának, ha közvetlen választással lehetne betölteni a kancellári pozíciót, a reprezentatív felmérésben megkérdezettek 49 százalék jelölte meg Merkelt. Egy hete még 52 százalék volt ez az arány. A CDU-szavazók körében 89 százalékos a kancellár támogatottsága, a bajor testvérpárt táborában viszont jóval alacsonyabb, 74 százalékos.

Ugyanakkor továbbra sincs olyan, akinek a személyes támogatottsága akár csak megközelítené Merkelét. Csak a németek 13 százaléka választaná meg kancellárnak Sigmar Gabrielt, a CDU/CSU utáni második legnagyobb erő, a szociáldemokrata párt (SPD) vezetőjét, Merkel előnye a gyengüléssel is még 36 százalékpontos. Az SPD-re a választók 24 százaléka szavazna, ha vasárnap lenne a választás. Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek támogatottsága sem változott, mindkét párt 10 százalékon áll. A legnagyobb parlamenten kívüli párt, a liberális FDP tábora 1 százalékponttal 5 százalékra emelkedett, az euroszkeptikus – széles körben jobboldali populistaként jellemzett – AfD támogatottsága változatlanul 4 százalék. A többi parlamenten kívüli pártra összesen a választók 7 százaléka szavazna. A bizonytalanok és nemszavazók aránya 29 százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik