Nagyvilág

A lengyelek kiszavaztak a visegrádiak közül – megegyeztek az unióval

Varsó a brüsszeli tárgyalások során elérte azt, hogy a menekültelosztással kapcsolatos követeléseit teljesítsék – mondta Rafal Trzaskowski lengyel külügyi államtitkár.

“A puszta ellenkezés ahhoz vezetett volna, hogy nem lenne beleszólásunk a döntéshozatalba, elértük követeléseink teljesítését” – érvelt Trzaskowski  kedd esti varsói sajtóértekezletén, miután Lengyelország a minősített többségi szavazáson egyetlen visegrádi tagállamként az Európai Bizottság terve mellett szavazott.

4500 menekültet vállaltak

Mint ismertette, Lengyelország 4500 menekültet vállal át, az elsők – a görögországi és olaszországi befogadóközpontokban lefolytatott biztonsági eljárás után – a jövő év elejétől érkeznek.

Trzaskowski a legfontosabb tárgyalási sikernek az automatikus kvóták elutasítását nevezte, valamint azt, hogy Lengyelországnak nem kell befogadnia azokat a menekülteket, akiknek identitásáról kétségei támadnak.

Úgysem lehetett volna megakadályozni

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Csehországtól, Magyarországtól és Szlovákiától eltérő szavazás nem okoz-e törést a visegrádi négyek között, Trzaskowski elmondta: a csoport országai folyamatosan egyeztették álláspontjaikat, de a keddi találkozón hozott döntést a minősített többségi szavazás miatt nem lehetett megakadályozni. “A csehek és a magyarok jelképes okokból szavaztak ellene, a megszavazott tervet úgyis teljesítik. Számunkra fontos volt a mi feltételeink kieszközlése” – szögezte le a diplomata – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik