Nagyvilág

Embercsempész bandát számoltak fel az osztrák, a magyar és a szerb hatóságok

Ausztriában elfogtak öt embercsempészt, akik már több alkalommal menekültek százait vitték Szerbiából Magyarországon át Németország felé – közölte a felső-ausztriai rendőrség kedden.

A 25 és 53 év közötti férfiakat Linzben és a város környékén fogták el, négyüket szeptember 18-án, az ötödiket – egy 36 éves pakisztáni férfit – három nappal később. A csempészek fejenként mintegy 1500 eurót (csaknem 465 ezer forintot) kértek a menekültektől. A házkutatás során csaknem kétezer euró készpénzt, mobiltelefonokat, SIM-kártyákat, navigációs eszközöket és több autót foglaltak le. A gyanúsítottakat a linzi büntetés-végrehajtási intézetbe szállították, akár tíz évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. A bandát az osztrák, a magyar és a szerb hatóságok közösen számolták fel, a nyomozás 2015 januárjában kezdődött.

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter elmondta: ennek a hálózatnak a felszámolása is megmutatja, hogy az embercsempészek elleni intézkedések hatásosak, az osztrák rendőrség a magyar és a szerb hatóságokkal szorosan és professzionálisan működik együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik