Nagyvilág

Rendkívüli ülést tartanak a V4 külügyminiszterei

A V4 külügyminiszterei – kiegészülve a luxemburgi külügyminiszterrel – rendkívüli ülést tartanak hétfőn Prágában – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel. A tárca kifejtette: a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) külügyi vezetői a belügyminiszteri tanács keddi és a miniszterelnöki tanács szerdai ülése előtt egyeztetnek.

A találkozó fontosságát mutatja, hogy Bodgan Aurescu román, valamint Edgars Rinkevics lett külügyminiszter is csatlakozik a tárgyaláshoz – áll a KKM közleményében.

Közben arról is beszámoltunk már, hogy a magyar diplomácia lépéskényszerben van, ha más országok vezetői konkrétan megszólítják Magyarországot. Így reagált a Magyar Nemzetnek Németh Zsolt az utóbbi napok egyre durvább diplomáciai üzengetéseire, elsősorban Romániával és Horvátországgal.  A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint a jelenlegi helyzetben „nem osztottak lapot” a magyar diplomáciának.

A vitákért, amelyek az utóbbi napokban, hetekben kialakultak néhány szomszédos országgal, az ottani választási kampány okolható. Németh a felvetésre, vajon minden nyilatkozatra reagálni kell-e, illetve indokolt-e, hogy ezt ilyen formában tegye a magyar külügyminiszter, azt mondta: a diplomácia nyilatkozási kényszerben van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik