Nagyvilág

Mindenki megrázta Ciprasz kezét

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény sajtótájékoztatóján közölte, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a nap folyamán telefonon is kifejezi jókívánságait Ciprasznak, akinek a vezetése alatt – hangsúlyozta Szkínász – Görögország tiszteletre méltó reformprogram mellett kötelezte el magát.

E reformprogram az uniós szóvivő szerint arra hivatott, hogy a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés útjára vezesse Görögországot. A szóvivő örömének adott hangot amiatt, hogy a görögországi választások széles Európa-párti többséget eredményeztek.

“Juncker elnök továbbra is kész segíteni Görögországnak, sok még a tennivaló, és nincs vesztegetni való idő” – mondta Szkínász. Mint hozzátette, Brüsszelben arra számítanak, hogy hamarosan megalakul az új görög kormány, és még az ősszel megkezdheti a feladatok megvalósításának közös áttekintését az uniós illetékesekkel.

A választások előtti átmeneti görög kormány mindenesetre jó előkészítő munkát végzett – jegyezte meg. Kitért arra, hogy a menekültválság miatt is mielőbb hozzá kell látni a közös munkához Athénnal.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke szintén gratulált Ciprasznak a választási győzelméhez, és reményét fejezte ki, hogy az országban adott lesz a szükséges politikai stabilitás a kihívások megválaszolásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik