Nagyvilág

Ferenc pápa elbeszélgetett Fidel Castróval

A kubai keresztényeknek nem “ideológiákat”, nem “eszméket” kell szolgálniuk, hanem konkrét embereket, elsősorban a legelesettebbeket – ezt a gondolatot fejttette ki vasárnap Havanna központi terén elhangzott szentbeszédében Ferenc pápa.

A kubai látogatáson tartózkodó katolikus egyházfő a Forradalom terén (Plaza de la Revolución) tartott misét. Az összesereglett kubaiak előtt, valamint Raúl Castro kubai és Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök jelenlétében elhangzott homíliájában megállapította: egy nép, egy nemzet vagy bármely ember nagyságának a mércéje az, miként kezeli a legelesettebbek ügyét.

A többiek szolgálata soha nem “ideológiai” természetű, mivel nem eszméket, hanem konkrét embereket kell szolgálni – mondta a pápa, felhívva a figyelmet: kereszténynek lenni azt jelenti, hogy óvjuk testvéreink méltóságát, harcolunk méltóságukért, sőt, a testvérek méltóságának szenteljük életünket. A keresztény embernek félre kell tennie saját igényeit, elvárásait, hatalomvágyát a legkiszolgáltatottabbak konkrét tekintete előtt.  Őket kell felkarolni kézzelfogható cselekedetekkel, döntésekkel, a hús-vér emberek életét kell oltalmazni, szolgálni – mondta az egyházfő.

A mise után Ferenc pápa felkereste otthonában Fidel Castrót, a kubai forradalom legendás vezetőjét. A mintegy negyven percig tartott találkozó – mint arról Federico Lombardi szentszéki szóvivő beszámolt – “nagyon családias és kötetlen” légkörben zajlott. A látogatás végén átadtak egymásnak ajándékul egy-egy könyvet.

A pápa egy jezsuita szerzetes által írt kötetet nyújtott át vendéglátójának, Castro pedig azzal a könyvvel kedveskedett az egyházfőnek, amely Frei Betto brazil egyházi személyiségnek a kubai vezetővel vallási kérdésekről folytatott beszélgetéseit tartalmazza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik