Nagyvilág

5 fontos tanulság a görög választásból

A németek nyertek

A Sziriza mostani Győzelme nem csak Alekszisz Ciprász, hanem az Európai Unió sikere is. A győzelem ugyanis azt jelenti, hogy a görögök nagy része rábólintott a mentőcsomagra is. Fellélegezhetnek az eurokraták és a németek, mert a menekültválság közepén nem kell újra leállni hadakozni Görögországgal. Ráadásul a Sziriza valószínűleg ismét a nacionalista Független Görögökkel lép koalícióra. Mindketten előre elkötelezték magukat a megszorítások mellett. Ha nem nyer ennyire a Sziriza, akkor lehet, hogy a négy százalékkal végzett koalíciós partner nem elég a kormányzáshoz. Ettől sokan féltek Brüsszelben, mert egy centrista koalíciós partnerrel újra le kellett volna meccselni a dolgokat.

Néa Tirintha, 2015. szeptember 20. Arisztídisz Cirikosz görög parasztgazda, miután szavazott az elõre hozott görög parlamenti választásokon az Athéntól 165 kilométerre délnyugatra fekvõ Néa Tirinthában 2015. szeptember 20-án. Cirikosz a gazgálkodókat sújtó megszorítások elleni tiltakozásul érkezett szamárháton. (MTI/AP/Vangélisz Bujotisz)
Fotó: MTI/AP/Vangélisz Bujotisz

Ciprász megmenekült

Egy darabig úgy nézett ki, kinyírja magát azzal, hogy fellázadt valódi hatalom, Németország ellen. A lázadást brutálisan verték le a németek. Ciprász úgy került hatalomra, hogy azt ígérte, újratárgyalja és enyhíti majd Görögország hitelkondícióit. Ezután népszavazáson szavaztatta le azt az uniós csomagot, amit neki ajánlottak. Az EU erre bekeményített, és egy ennél sokkal keményebb csomagot fogadtatott el Ciprásszal. A miniszterelnök az előrehozott választással sokat kockáztatott. A párt szakadt mögötte, a legitimációját elveszítette. A mostani győzelemmel mindkettőt sikerült orvosolni. Ciprász megmenekült, ráadásul most sikerülhet úgy újraépítenie magát, mint aki kötött egy jó kompromisszumot, ezért le kellett számolnia a pártján belüli szélsőségesekkel.

görög adósság, Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök (Array)
Fotó: AFP

Még mindig szimpatikusabbak a lázadók, akkor is, ha nem lázadnak

Ciprász győzelméből kiderül az is, hogy még úgy is inkább szavaznak az emberek a rendszer ellen fellépő protestpártokra, hogy valójában teljesen sikertelenül lépnek fel a rendszer ellen. Az Új Demokráciának csak azért lehetett bármi esélye a Sziriza ellen, mert a szavazók szeretik kipróbálni az újat (még akkor is, ha az új ebben az esetben az elmúlt negyven évet végigkormányozta). A Sziriza győzelme pont ezért nem akkora, mint amekkorának látszik. Az alacsony részvételből látszik, hogy a görögök belefáradtak az egészbe, otthonmaradással büntették a kormányt. Szerencséjükre az ellenzék még kevésbé tudott mozgósítani.

görög adósság (Array)
Fotó: MTI

Az emberek a legkevésbé rosszat választják

Még mindig tök jól működő kampánytechnika, ha azzal ijesztgetsz, hogy a másik még nálad is rosszabb lesz. Ezt tette most Ciprász is, ráadásul mindkét irányba. Brüsszelben és Athénban is féltek az újtól, miután Ciprászt sikerült hosszú idő alatt megszelidíteni. Főleg akkor működik ez, ha közben azzal is fenyegetsz, hogy ellenzékben még durvább leszel, mint kormányon.

A szélsőbalon nincs siker

Ezzel a választással sikerült kinyírni a Szirizán belüli szélsőbalos platformokat. Attől félt legjobban Európa, hogy a protestpártok felemelkedésével a marxista kispártokból lesznek Európa kormánypártjai. De az uniós színtéren még mindig nem tud sikeres lenni egyetlen protestpárt sem. A Sziriza sikeréhez az kellett, hogy levagdossák a szélsőségeket és beálljanak az európai rendbe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik