tn-ddos (Array)
Külföld

Kiberbiztonsági megegyezést köthet Amerika és Kína – a kémkedésre persze nem vonatkozna

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 09. 20. 07:25

Az Egyesült Államok és Kína hetek óta sürgős tárgyalásokat folytat egy kiberbiztonsági megállapodásról, amelynek megszületését Hszi Csin-ping kínai elnök eheti washingtoni útja alkalmából jelenthetik be – jelentette kormányzati forrásokra hivatkozva a The New York Times amerikai napilap.

A lap a tárgyalásokban részt vevő, meg nem nevezett illetékesekre hivatkozva azt írta helyi idő szerint szombaton, hogy az egyezség erőművek, mobiltelefon-hálózatok és kórházak elleni támadások tilalmáról szólna. Úgy tudják, a megállapodás nem nyújtana védelmet azon tevékenységek nagy részével – így a kémkedéssel és a szellemi tulajdon megsértésével – szemben, amelyekkel az Egyesült Államok vádolta Kínát az utóbbi időben.A Fehér Ház nem kommentálta a New York Times hírét.

Magatartáskódexet nyomnának le a torkukon

Barack Obama amerikai elnök a napokban nemzetközi keretszabályozás kialakítását sürgette az internet “fegyverként”, államközi “agresszióra” való felhasználásának megakadályozása érdekében. Azt is leszögezte, hogy a kiberbiztonság a csütörtökön Washingtonba érkező Hszivel folytatandó tárgyalásainak egyik központi témája lesz.

A kérdés az utóbbi időben a két ország kapcsolatának egyik fő feszültségforrásává vált, miután Washingtonban több Amerikát ért kibertámadásért is Kínát tették felelőssé.

A The New York Times szerint a két ország közti kiberbiztonsági tárgyalások fő célja amerikai részről az, hogy a kínai vezetés elfogadja a nemrég az ENSZ égisze alatt kidolgozott magatartáskódexet. Ennek egyik központi elve szerint egy állam sem engedélyezhet olyan tevékenységet békeidőben, amely veszélyezteti egy másik állam alapvető infrastruktúráját.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.