Nagyvilág

Szlovénia is bírálja a horvátokat

Hazugozás még nem volt, de nem tartják korrektnek a szomszédos országot a menekülthelyzetben tett lépései miatt.

Szlovénia nem tartja korrektnek a horvát kormány lépéseit a menekültválság kezelésében – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök. Bírálta horvát kollégáját, aki korábban kijelentette: elvesztették az irányítást a dolgok felett, így inkább tranzitfolyosót nyitnak Szlovénia és Magyarország felé. Cerar szerint ezzel a horvát kormány nem tesz eleget uniós kötelezettségeinek.

Arra a kérdésre, hogy a szlovén kormány megegyezett-e a horvátokkal arról, hogy folyosót nyitnak a nyugat felé tartó menekülteknek, a szlovén miniszterelnök azt mondta soha nem beszéltek ilyenről.

Korábban Szijjártó Péter arcátlanságnak, Magyarország szuverenitásának súlyos megsértésének nevezte, hogy a horvátok vonattal szállítottak menekülteket magyar területre. A horvát miniszterelnök maga is elismerte, hogy nem volt megállapodás Magyarországgal, egyszerűen idehozták az embereket.

A magyar hatóságok az eddigi információk szerint a horvát vonatot elkobozták, vezetőjét letartóztatták és olyan információk is terjedtek, miszerint a menekülteket kísérő horvát rendőröket lefegyverezték, de ezt később a magyar rendőrség tagadta. A Népszabadság viszont szombaton arról számolt be, hogy a vonat megállt a határon, majd magyar rendőrök kérésére és kíséretével gördült be a magyarbólyi állomásra, ahol már várakozott egy másik szerelvény, amire átszállították a menekülteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik