Nagyvilág

Piacra dobták a kommunista Converse cipőt

Nicolás Maduro venezuelai államfő fiatalok előtt bejelentette, elkészültek a szocialista ifjúságnak szánt piros, vagyis vörös tornacipővel, a fiatalok pedig kitörő tapssal fogadták mindezt. Hogy a cipő kísértetiesen hasonlít a Chuck Taylor által kitalált amerikai Converse cipőre, az nem véletlen. Venezuela a Chávez-cipővel (Hugo Chávez az ország előző vezetője volt) akar beinteni a kapitalizmusnak.

„Itt tartom a kezemben a Chávez-cipőket, az ország szocialista ifjúságának cipőjét.” A különbség csak annyi, hogy ezeken a cipőkön nem a Converse jól ismert piros csillaga, hanem a venezuelai szocialista párt logója feszít. Sokkal több párt egyébként nincs is az országban.

Az elsődleges célcsoport természetesen az ifjúság, akiknek Maduro kiadta a feladatot, védjék meg a szocializmust Amerikától, akik támadják az országot. A 24.hu-nak egy venezuelai civil aktivista csak annyit mondott: „Maduro az elmúlt időszakban ráerősített a militáns retorikára, ami nagyon veszélyes és semmi szükség rá.” Véleménye szerint a cipők csak máz, a cél az, hogy Maduro meggyőzze a fiatalokat, a párt az ő oldalukon áll, álljanak ők is a párt oldalára, ha kell, harcoljanak azért.

Közben Venezuela kicsit olyan, mint Magyarország

Zulia és Apure szövetségi államok tíz újabb, Kolumbiával határos településén vezetett be szükségállapotot Maduro az élelmiszercsempészek és a határon átnyúló bűnözés megfékezése érdekében, jelentette a nemrég a venezuelai média. Az államfő arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a térségben megkezdődik a Béke Új Határa elnevezésű művelet.

Maduro hangsúlyozta, hogy kész a kolumbiai elnökkel tárgyalni, de az az érzése, hogy Juan Manuel Santos nem kíván vele találkozni, ezért Venezuela más úton próbálja megoldani a csempészekkel és bűnözőkkel kapcsolatos problémát. A kolumbiai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kolumbiai és a venezuelai kabinet közös kormányülést tartott a venezuelai San Antonio del Táchirában, és három vegyes bizottság létrehozásáról döntöttek a határválság megoldására.

Nicolás Maduro augusztus 20-án döntött a kolumbiai határ egy részének lezárásáról Táchira szövetségi államban, három nappal egy határincidens után. A katonák előzőleg élelmiszercsempészeket vettek őrizetbe, akik árut akartak Kolumbiába szállítani.

Röviddel az incidens után Maduro elnök 60 napra rendkívüli helyzetet rendelt el több határ menti településen, több mint 3000 katonát vezényeltek oda, hogy kutassanak a csempészek után. Az illegálisan kereskedők olyan árucikkeket próbálnak Kolumbiába juttatni, amelyeknek az ára ott hatóságilag rögzített és jóval magasabb, mint a környező országokban, így értékesítésük jelentős haszonnal jár.

A venezuelai hatóságok eddig mintegy 1400, okmányokkal nem rendelkező kolumbiait toloncoltak ki országból. Másik ötezer kolumbiai önként hagyta el a térséget. Maduro a csempészet és a bűnözés megfékezésével indokolta az intézkedést, a kolumbiaiak között azonban sokan vannak, akik Latin-Amerika leghosszabb polgárháborúja elől menekültek el a szomszédos országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik