Nagyvilág

Kaliforniai erdőtüzek: 5 halálos áldozat, 13 ezer tűzoltó

erdotuz(1)(430x286).jpg (Array)
erdotuz(1)(430x286).jpg (Array)

Ötre emelkedett a Kaliforniában múlt hét óta pusztító súlyos erdőtüzek halálos áldozatainak száma – közölték helyi idő szerint csütörtökön az amerikai szövetségi állam hatóságai.

A tűzoltóság egyik szóvivője szerint már 13 ezer emberük vesz részt a lángok elleni küzdelemben, emellett a meteorológusok által előre jelzett esőben és lehűlésben reménykednek.

Kaliforniában mindenekelőtt két nagy tűzvész okoz rendkívüli helyzetet. Az egyik múlt szombaton keletkezett az állam északi részén, a Napa-völgy bortermelő vidékei közelében, s azóta példátlan ütemben terjedt tovább. Ezzel párhuzamosan a Sierra Nevada-hegység nyugati részén múlt szerda óta egy másik tűzvész is tombol.

Pusztító aszály

Az év eleje óta már több mint hétezer nagyobb tűzeset történt Kaliforniában, miután szakértők szerint a 16. század óta nem volt az ideihez fogható aszály a térségben.

A nyugati parti államban jelenleg is tíz erdőtűz eloltásán dolgoznak. Az említett két nagy tűzvész önmagában is már több mint 57 ezer hektár területet perzselt fel, 800-nál is több ház vált a martalékukká, és mintegy 23 ezer embert kellett miattuk biztonságba helyezni. A lángokkal több mint egy hete küzdő tűzoltók állítólag már teljesen kimerültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik