Nagyvilág

A skót miniszterelnök nem tett le a függetlenségről

A fordulópont a Nagy-Britannia EU-tagságáról szóló népszavazás lehet.

A skót miniszterelnök szerint nem szabad kizárni annak a lehetőségét, hogy Skócia újabb népszavazást tartson függetlenné válásáról. Nicola Sturgeon egy edinburghi rendezvényen arról beszélt, hogy a tavalyi – végül az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződő – referendum kampányának kezdetén még csak 30 százaléknyian támogatták Skócia függetlenségét, a népszavazáson viszont már 45 százaléknyian. A következő években ezt a 45 százalékot egyértelmű többséggé kell bővíteni – jelentette ki Sturgeon.

Ugyanakkor azt is mondta a miniszterelnök, hogy nem helyénvaló újabb népszavazás kiírása addig, amíg a körülmények alapvetően nem változnak, vagyis nincs erőteljes jele annak, hogy a tavaly nemmel szavazók közül sokan meggondolták magukat. „Meg kell győzni azokat a választókat is, akiket tavaly nem tudtunk meggyőzni” – hangsúlyozta a politikus.

Sturgeon elmondta: a tavalyi népszavazás óta 24 közvélemény-kutatást végeztek Skócia függetlenségéről és mindegyik azt mutatta, hogy az elszakadás támogatottsága nőtt. A miniszterelnök szerint a brit EU-tagságról tervezett népszavazás lehet a fő töréspont: ha Skócia annak ellenére találja az Európai Unión kívül magát, hogy a skót választók többsége a bennmaradásra szavazott, akkor nagy igény merülhet fel az újabb függetlenségi referendumra.

A konzervatív brit kormány legkésőbb 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást arról, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e. David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor kizárta, hogy újabb népszavazást lehetne tartani Skócia elszakadásáról, szerinte a tavalyi népszavazás legalább egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik