Nagyvilág

Orbán gyűlöletpolitikáját bírálja a Washington Post

A legnagyobb példányszámú amerikai lap szerint a magyar miniszterelnök eltérítette az európai bevándorláspolitikát.

Az Európai Unió nem tudja megvédeni alapértékeit, nem tudja bizonyítani az emberi jogok iránti elkötelezettségét a menekülthullám közepette – írja szerkesztőségi állásfoglalásában a Washington Post. Ehelyett hagyja, hogy az egyik legkisebb tagállam eltérítse politikáját: Magyarországról van szó, melynek miniszterelnöke olyan gyűlöletpolitikát folytat, ami inkább az 1930-as évek Európájára emlékeztet, mint a 21. századira.

Felidézik: szerdán a magyar biztonsági erők könnygázt és vízágyút vetettek be a szerb határon a pengedróttal megerősített határ előtt felgyülemlett menekültek ellen. Az autoriter magyar kormány gyorsan keresztülverte azokat a törvénymódosításokat, amelyek következtében a menekültek bűnözővé válnak, ha átlépik a határt. Ez igen szokatlan a nemzetközi jogban – teszik hozzá. Felróják azt is, hogy a kormány elutasítja azt az uniós tervet, amely 160 ezer menekült elosztásáról szól, noha Magyarországról is elvinnének több mint ötvenezer embert.

A jobboldali Orbán Viktor, aki jó ideje a nyugati liberalizmus ellenfelének állítja be magát, nagyon is tudatosan alkalmazza ezt a rémisztő politikát – véli a Washington Post. Nem igaz, hogy a gazdag EU ne tudna elhelyezni néhány százezer menekültet, miközben olyan szegény országok, mint Libanon vagy Jordánia milliókat fogadtak be. Csak Németország nyolcszázezer menekültet le tudna telepíteni. Még csak az sem igaz, hogy a menekülő szíriaiak terrorszervezetek tagjai lennének: a legtöbben az ország egykori középosztályának szekuláris tagjai, illetve vallási kisebbségek tagjai.

Orbán viszont nyíltan beszél arról, hogy a keresztény Európát akarja a muszlimok áradatától megvédelmezni. Azt mondja: „A magyaroknak minden erőfeszítést meg kell tenniük szabadságuk, kultúrájuk és szokásaik védelmére.” És ez nem csak Magyarországra vonatkozik: Orbán meg akarja akadályozni a muszlim bevándorlók bejutását Európa többi részére is, ezért zárja le a határokat azok előtt, akik csak átutaznának, de eszük ágában sincs Magyarországon maradni.

A Washington Post felidézi, hogy az osztrák kancellár Orbán fellépését az európai fasizmushoz, a kontinens legsötétebb időszakához hasonlította. Werner Faymann azt mondta: az emberiség felosztása vallásokra tűrhetetlen. De, mivel Magyarország területileg fontos helyen van a menekültek szempontjából, Orbán megnyilvánulásai a gyakorlatban európai politikává válnak.

A lap szerint ezt nem lehet fenntartani. Azt írják: Angela Merkel német kancellár igyekezett az uniót egy humánusabb bevándorláspolitika felé terelni, a háború elől menekülőknek menedéket ajánlva, miközben a gazdasági bevándorlókat elutasítják és lecsapnak az embercsempész-hálózatokra. Merkel – a cikk szerint helyesen – a menekültválságot próbatételnek nevezte Európa számára, mondván, hogy ha ezen megbukik a kontinens, annak nem az az Európa lesz az eredménye, amilyet szerettünk volna. Németország egy EU-csúcs összehívását szorgalmazza a jövő hétre, ahol megpróbálhatja letörni Magyarország, Csehország és más tagállamok ellenállását a menekültek elosztásával szemben.

Ugyanakkor keményebb fellépésre lehet szükség, hogy megállítsák Orbán Viktort – véli a lap. Felidézik: osztrák és német tisztségviselők kilátásba helyezték Magyarország uniós támogatásainak megvonását, akár a szavazati jogok felfüggesztése is szóba kerülhet. Így vagy úgy, de az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy elutasítja Orbán visszataszító politikáját – zárul az írás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik