Nagyvilág

Osztrák kancellár: Magyarországgal nem működik jól a munka

Az Ausztria határain éjféltől életbe lépő ellenőrzéseket rendkívül ésszerű lépésnek nevezte Werner Faymann osztrák kancellár az ORF közszolgálati televízió kedd esti tévéműsorában, azonban elmondta azt is, hogy nem lehet mindenkit maradéktalanul ellenőrizni.

Werner Faymann szerint fontos, hogy mindenki tudja, ellenőrzés folyik a határon, még akkor is, ha az országba érkezők továbbutazhatnak, hacsak nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában. A kancellár aláhúzta az embercsempészek elleni küzdelem fontosságát, mivel ezáltal is megelőzhetik a tragikus eseményeket.

Faymann szerint az ellenőrzést megfelelő tapintattal végzik majd. Amennyiben háromezer ember érkezik, és sürgősen gyógyszerre van szükségük, akkor teljes mértékben nem tudják ellenőrizni őket a hatóságok, azonban ha tízen jönnek, akkor maradéktalanul megteszik.

Werner Faymann azt mondta, a Magyarországgal való közös munka több szinten is zajlik, azonban szerinte nem működik jól, például Ausztria Magyarországtól nem kapja meg a szükséges információt arról, hogy hány menekült érkezik Magyarországról Ausztriába. Magyarország más politikát folytat, úgy gondolja, hogy kerítés építésével “elintézett a dolog” – mondta a kancellár, aki szerint kerítés helyett a külső uniós határokon kellene úgynevezett hot spotokat felállítani, ahol az emberek menedékkérelmet nyújthatnának be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik