Nagyvilág

Csütörtökön szavaz az EP a menekültkvótákról

europai-parlament(210x140).jpg (Array)
europai-parlament(210x140).jpg (Array)
Megszavazta a testület, hogy előrébb hozzák a szavazást, végre gyorsan cselekedhet az EU. Azonban több tagállam, így Magyarország is ellenzi a kvótákat, most kiderül, mennyire erős a frakciófegyelem.

Az Európai Parlament (EP) sürgősségi eljárással, már csütörtök délelőtt szavaz arról az európai bizottsági javaslatról, aminek értelmében 120 ezer menekültet telepítenének át Görögországból, Olaszországból és Magyarországból más tagállamokba – döntött az EP plenáris ülése szerdán Brüsszelben.

A sürgősségi eljárást Martin Schulz parlamenti elnök javaslatára fogadták el a képviselők az ülés megnyitásakor. Így az eredetileg csak szerdára tervezett plenáris ülést csütörtökig meghosszabbítják. Az áttelepítésről az uniós országok belügyminiszterei elvi megállapodásra jutottak hétfőn, de az egyetértés nem volt teljes, számos tagállam a kvóták szerinti elosztás ellen van.

A miniszterek elfogadták az Európai Bizottság azon korábbi indítványát, miszerint Olaszország és Görögország terheit enyhítenék 40 ezer fővel a következő két év folyamán. A további 120 ezer ember szétosztása során már az ugyancsak nagy migrációs nyomásnak kitett Magyarország is kedvezményezett lenne.

Jean Asselborn, az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg minisztere azonban a szerdai EP-ülésen közölte: Magyarország nem tekinti magát a schengeni övezet “frontországának”, és ezt a körülményt figyelembe kell venni. Magyarország arra hivatkozik, hogy azokat, akik területére érkeznek, előzőleg Görögországban már regisztrálni kellett volna. Az uniós belügyminiszterek következő tanácskozását az eredeti rtervben szereplő októberi dátumról előre hozták e hónap 22-ére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik