Nagyvilág

Trócsányi: a problémát Európán kívül kellene kezelni

Az igazságügyi miniszter a Frontex - azaz az Európai Unió határvédelmi ügynöksége - megerősítése mellett foglalt állást.

Értékelése szerint türelemre, párbeszédre van szükség, és figyelembe kell venni, hogy Európa népei különbözőek. “Ez nem az Egyesült Államok” – fogalmazott, kifejtve: minden országnak megvan a saját történelme, minden népnek más a véleménye, kultúrája és tapasztalata – mondta a tárcavezető az in.gr című görög hírportálnak

Különbözik például Franciaország, amelynek Afrikából vannak tapasztalatai, Németország, amely nagy, iparral rendelkező ország, Közép-Európa államai pedig tulajdonképpen csak negyedszázada lettek függetlenek – mondta Trócsányi László, aki szerint emiatt “mi olyan megoldásban hiszünk, amely nem technokrata. Egyszerűen olyan megoldást szeretnénk, amelyet az Európai Unió összes népe elfogad”.

Felszínes megoldás Juncker terve

Az igazságügyi miniszter felszínes megoldásként jellemezte a Juncker-tervet. Ezt egy olyan mérnökhöz hasonlította, aki csak a terveit nézi és számol, a helyzet okáról ugyanakkor nem beszél.

Magyarország szerint először meg kell találni az ide vezető okokat és a segítség módját, utána lehet megvitatni a megoldás mikéntjét, az Európán kívüli és belüli felelősségeket – fejtette ki.

A miniszternek felvetették, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Görögországot hibáztatta a migrációs válságért. Erre úgy reagált, hogy a kritika a schengeni rendszer védelmében hangzott el, amely összeomlani készül, és ezt Magyarország el akarja kerülni.

Át tudnak jönni a menekültek

Trócsányi László a biztonsági határzár megépítésének indokául azt mondta: megoldást kellett találni arra, hogy jogszerű legyen a belépés Magyarországra. A miniszter a kormány fontos kötelességeként hivatkozott a határok védelmére, és kijelentette: a kerítés nem jelenti azt, hogy Magyarországot nem érdeklik a menekültek, és lesznek olyan helyek, ahol be tudnak jönni.

Az Európai Unió jövőjét firtató kérdésre olyan értékként határozta meg az EU-t, amelynek alapja a közös szolidaritás és a felelősség. “Olyan Európában szeretnénk élni, amely nem válik szét nagy és kis országokra, minden országnak ugyanolyan értéke lesz, és az erős országok figyelembe fogják venni a kis országok véleményét” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik