Nagyvilág

Támad a füstköd Malajziában

A légszennyezettség elérte a kritikus szintet: bezárták az iskolákat három malajziai szövetségi államban és két nagyvárosban kedden a hatóságok.

Az oktatási minisztérium elrendelte, hogy bezárják az iskolákat a fővárosban, a kormány székhelyén, Putrajayában, továbbá Selangor, Negeri Sembilan és Melaka szövetségi államban.

Maznorizan Mohamad, az ottani meteorológiai intézet vezető tisztviselője elmondta, vegyszerekkel feltöltött repülőgépet indítanak, hogy mesterséges esőfelhőket előidézve tisztítsák a levegőt a fővárosban, Kuala Lumpurban és a környékén. Ez ideiglenesen enyhülést hozhat, de bármi legyen is az, a probléma forrásával kell foglalkozni – hangoztatta. Hozzátette, hogy a monszunesők szeptember végére várhatók, és ekkor enyhülni fog a helyzet a Malajziai-félszigeten.

Hasonlóan súlyos a helyzet Indonézia Riau tartományában, és egészségre veszélyes a levegő szennyezettsége Szingapúrban is.

Indonéziában ugyancsak repülőgépekkel és helikopterekkel idéznek elő mesterségesen esőt, emellett ezer katonát vezényeltek Szumátra szigetére az erdőtüzek oltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik