Nagyvilág

Szír békefenntartó missziót szorgalmaznak az iszlám országok

Az 57 országot tömörítő szervezet nyilatkozata szerint a békefenntartó erő feladata az lenne, hogy stabilizálja a közel-keleti országot, ahonnan már mintegy négymillió ember menekült el a polgárháború 2011-es kezdete óta.

A szíriai menekültválságnak szentelt rendkívüli tanácskozását követően az OIC tagországai “aggodalmukat fejezték ki a Szíriában uralkodó káosz és folyamatos politikai bizonytalanság miatt, amelynek következtében a szíriaiak napról napra egyre nagyobb számban hagyják el válságban lévő hazájukat, s folyamodnak menekültstátusért”.

A kialakult humanitárius válságot az Iszlám Együttműködés Szervezete “a szíriai rezsim által elkövetett háborús bűncselekmények” következményének tartja.

A Szíria, Irak és néhány más ázsiai és észak-afrikai ország felől érkező, példátlan léptékű migrációs hullám menekültválságot okozott Európában, és Németország épp vasárnap jelentette be, hogy ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést – elsősorban Ausztria felől -, hogy korlátozza az amúgy “útlevél- és vízumköteles állampolgárok ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált beutazását”.

Az OIC dzsiddai rendkívüli tanácskozásának résztvevői hangsúlyozták, hogy “minden nemzet, de elsősorban az Iszlám Együttműködés tagországainak felelőssége, hogy megnyissák kapujukat a szíriai menekültek előtt, az együttérzés és az iszlám szolidaritás jegyében”.

Jordánia, Libanon és Törökország mellett, amelyekre évek óta szíriai menekültek millióinak befogadása hárul, az OIC Irakot és Egyiptomot is dicsérte, amiért korlátozott forrásai ellenére befogad szíriai menekülteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik