Nagyvilág

Pintér Sándort letiltották a nyilatkozatról

pinter(210x140).jpg (Array)
pinter(210x140).jpg (Array)
Hiába várnánk sajtónyilatkozatot belügyminiszterünktől, nem beszélhet arról, mi történt a kollégáival való brüsszeli egyeztetésen. Magas a tét, a menekültkvótákról megy a vita.

Már zajlik az uniós belügyminiszterek brüsszeli tanácskozása, amiről írt az Index Eurologus blogja is. A cikk legfontosabb megállapítása azonban az, hogy Pintér Sándor magyar belügyminisztert maga Orbán Viktor kormányfő tiltotta el attól, hogy nyilatkozzon a sajtónak.

A cikk megjegyzi, a résztvevők hosszú és mérges vitára számítanak, mivel Németország ragaszkodik a kvótarendszerhez, de sok tagállam elkerülné. Kint van Brüsszelben Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár is, de vasárnap ő is lemondta, hogy nyilatkozzon, holott ez be volt harangozva korábban.

Németország amúgy fokozatosan keményített be az utóbbi hetekben, közös menekültügyi rendszert kezdtek követelni, vélhetően ezért is állították vissza a határellenőrzést. Az Eurologus szerint a 40 ezer menedékkérő EU-n belüli elhelyezéséről szóló korábbi javaslatot várhatóan elfogadják, de a 120 ezer embert érintőt már nem lesz egyszerű, sőt Magyarországról is átirányítanának 54 ezer főt más tagországokba (bár ebből Magyarország nem kér).

A többi történet már ismerős: a kvótákért a többi visegrádi ország se rajong, miközben ha csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel, de az osztrákok, hollandok, csehek és szlovákok is visszaállították a határellenőrzést. Mindenesetre ha a hétfői EU-s csúcson nem születik megállapodás, az október közepére tervezett uniós csúcsot is előrébb hozhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik