Nagyvilág

Medgyessy sorsára jutott az ausztrál kormányfő

Saját pártja puccsolta meg Tony Abbott kormányfőt, aki pedig a mi Medgyessy Péterünknél is népszerűtlenebb volt. Abbott hátország nélkül várhatóan felajánlja a lemondását, lehet ízlelgetni az új miniszterelnök nevét.

Saját pártja buktatta meg Tony Abbott kormányfőt Ausztráliában, így a térség egyik nagyhatalmának mától új miniszterelnöke van: Malcolm Turnbull – írja a BBC. Ugyanis belső választást tartottak a Liberális Párton belül, a pártelnökségért folyó küzdelemben pedig alulmaradt a 44 voksot kapó Abbott az 54 szavazatot bezsebelő Turnbullal szemben (aki a borítóképen látható).

Innentől tiszta sor, hogyha saját pártja sem áll a bezuhant népszerűségű miniszterelnök mellett, jöhet a váltás a kormányfői poszton is. Abbott várhatóan írni fog az Erzsébet királynőt képviselő de facto államfőnek, a főkormányzónak, és benyújtja lemondását. Ezután iktathatják be utódát.

Az egykoron ügyvédként és kommunikációs miniszterként is doglozott Turnbull korábban egy sajtótájékoztatón kijelentette, ha Abbott marad a miniszterelnök, a párt biztos bukja a következő választást. Az ausztrál belpolitika elég rosszul működik, 2013 óta a negyedik kormányfő következik. Korábban a Munkáspártban is volt egy hasonló pártbeli puccs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik