Nagyvilág

Hollande: sürgősen létre kell hozni az uniós regisztrációs központokat

Franciaország és Németország “nagy nyomást fog gyakorolni” hétfőn Brüsszelben, hogy az Európai Unió határainál létrejöjjenek a regisztrációs központok (hot spot) azért, hogy “Európa tiszteletben tudja tartatni a határait” – mondta Francois Hollande francia államfő.

Ma minden megteszünk azért, hogy megszülessenek a (közös) következtetések, amelyeknek köszönhetően Európa tiszteletben tartja, és másokkal is tiszteletben tartatja a határait – fogalmazott a francia elnök néhány órával az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli találkozója előtt. “Konkrétan ez a regisztrációs központok létrehozását jelenti Görögországban, Olaszországban és Magyarországon, hogy elkerüljük azt, ami most zajlik. Ezt fogja Franciaország és Németország képviselni” – tette hozzá.

A francia elnök szerint “Németország Franciaországhoz hasonlóan azt szeretné, hogy Európa ellenőrzés alatt tudja tartani a határait. Ez a feltétele annak, hogy a menekülteket méltó és irányított módon fogadjuk”.

Az EU-tagországok belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozására a menekültválság ügyében egy nappal azután kerül sor, hogy Németország ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. Franciaország, amely vállalta 24 ezer menekült befogadását két éven belül, vasárnap is a menekültek fogadása érdekében szükséges intézkedések megvalósítását sürgette.

“Ha túl sok időt várunk, már nem lehet a menekültek befogadását kezelni. Most az az elsődleges, hogy a regisztrációs központok föl tudjanak állni” – hangsúlyozta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik