Nagyvilág

Ferenc pápa: az emberek menekülése mögött az istenként imádott pénz áll

A háború és az éhezés elől menekülőket a világot uraló igazságtalan társadalmi és gazdasági rend kényszeríti a migrációra – mondta hétfőn Ferenc pápa.

Az egyházfő egy portugál és egy argentin egyházi rádiónak adott interjújában hosszan beszélt a bevándorlás problémájáról, ami szerinte nem csak a Balkánt, hanem a világ számos más részét, így Ázsiát is érinti. Az emberek tömeges menekülése mögött „az istenként imádott pénz áll” – fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa köszönetét fejezte ki a bevándorlókat befogadó európai országoknak. Szerinte a bevándorlók életben tarthatják az elöregedő Európát. Azt mondta: megérti azokat, akik a terrorizmus fenyegetésétől tartanak, de egyetlen vallástól sem idegen a fundamentalizmus. Emlékeztetett arra, hogy olasz származású családja is bevándorlóként érkezett Argentínába.

„Amikor azt mondom, hogy a plébániáknak be kell fogadni a bevándorlókat, az nem azt jelenti, hogy feltétlenül a plébánián kell élniük, hanem a plébániához tartozó közösségnek kell helyet keresni a számukra” – magyarázta korábbi kijelentését a pápa. Elmondta, hogy már kiválasztották azt a két családot, akiket a Vatikánban szállásolnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik