Nagyvilág

Húszezren tüntettek Moldovában

Mintegy húszezren vonultak utcára vasárnap a moldovai fővárosban Nicolae Timofti elnök lemondását és előrehozott választások kiírását követelve.

Az immár nyolcadik napja tartó, szeptember 6-án kezdődött demonstráció résztvevői az elnök lemondásán túl előre hozott választások kiírását, valamint a központi bank és az államügyészség vezetőinek távozását követelik az Európa egyik legszegényebb országának számító volt szovjet tagköztársaságban.

A kormány székhelye előtti téren az előző vasárnap hatalmas, több tízezer ember részvételével zajló tüntetést tartottak. A helyi média szerint ez volt minden idők legnagyobb utcai tüntetése Moldovában. A tiltakozók elmondásuk szerint addig maradnak, amíg céljukat el nem érik.

A tüntetők azzal vádolják – a sajtó szerint bizonyos oligarchákkal jó viszonyt ápoló – Timoftit, hogy nem lép fel kellő hatékonysággal a korrupció ellen. A demonstrálók alapos és valódi vizsgálatot akarnak az utóbbi évek legnagyobb korrupciós botrányában. Tavaly az ország bankszektorának mintegy harmadát tulajdonló három pénzintézetből szőrén-szálán eltűnt egymilliárd dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik