Nagyvilág

Orbán örül a német határzárnak

A menekültválság miatt Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be, jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.

Az intézkedés “súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek “áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Erre “biztonsági okokból is sürgősen szükség van” – mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere azt mondta, hogy Németország “egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, “menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében.

Dublin marad

Elmondta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.

Első ránézésre megfelel a schegeni kódexben lefektetett szabályoknak, hogy Németország ideiglenesen ismét bevezeti a határellenőrzést az osztrák határon, közölte vasárnap este az Európai Bizottság.

A testület emlékeztet, hogy a schengeni szabályok értelmében a tagállamok közötti határellenőrzés ideiglenes visszaállítása rendkívüli lehetőség, amelynek alkalmazására az előírások válsághelyzet esetén adnak felhatalmazást.

Megfelel a szabályoknak

“A jelenlegi helyzet Németországban első ránézésre olyannak tűnik, amely megfelel a szabályoknak” – tudatta közleményében a bizottság, miután Thomas de Maiziere német belügyminiszter bejelentette: Berlin a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, elsőként a német-osztrák határon.

A kommünikéből az is kiderül, hogy Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke telefonon beszélt Angela Merkellel, és a német kancellár tájékoztatta arról, hogy Berlin ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

A testület arra is emlékeztet, hogy a bizottság feladata annak szavatolása, hogy az ilyen rendkívüli intézkedések arányosak legyenek, ezért szorosan figyelemmel követi majd a kialakult helyzetet.

“Erőfeszítéseinknek arra kell összpontosulniuk, hogy elősegítsük, olyan gyorsan visszatérjünk a schengeni nyitott határok normális rendszeréhez, amilyen gyorsan megvalósítható” – hangsúlyozta közleményében a brüsszeli testület, mely szerint a németországi döntés is azt támasztja alá, hogy sürgősen el kell fogadni az Európai Bizottság javaslatait a menekültválság közös kezelésére.

Orbán örül

Orbán Viktor miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról.

A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: “nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat”.

“Megértjük, hogy Németország és Európa (…) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában”, mondta.

A beszámoló szerint a miniszterelnök kifejezte meggyőződését, amely szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban “csak az első lépés”, hiszen “Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait”, valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával.

Magyarország ezt már az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján világossá tette – áll a Bild beszámolójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik