Nagyvilág

Orosz repülő miatt riasztották a magyar katonákat

gripen (Array)
gripen (Array)

 

Megvolt az első elfogással járó éles riasztás a balti országok légtérrendészeti feladatait ellátó magyar kontingens szolgálatának kezdete óta.

A magyar Gripeneket pénteken egy azonosítatlan repülőgép miatt emelték a magasba. Helyi idő szerint 18 óra 30 perc körül, követve a nemzetközi eljárásrendet sikeresen elfogták, és azonosították a riasztást okozó orosz An-26-os katonai szállítórepülőgépet a Balti-tenger felett. A felszállást és az elfogást a NATO németországi Egyesített Légivezetési Központjából rendelték el.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében idén szeptembertől, négy hónapon keresztül Magyarország látja el Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét vezető nemzetként, Németországgal közösen NATO parancsnokság alatt. A misszióban több mint nyolcvan magyar katona és négy JAS-39 Gripen repülőgép vesz részt.

Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel. 2004-es NATO-csatlakozásuk óta a szövetséges országok garantálják légterük biztonságát, melyet a kollektív védelem jegyében, négyhónapos váltásokban végeznek.

Magyarország első alkalommal vesz részt a küldetésben, de vállalta, hogy 2019-ben ismét négy hónapot tölt Gripenjeivel a térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik