Nagyvilág a világ egy fura hely

Zöldségültetvény lett az egykor második világháborús bunkerből

A felszín alatt harminchárom méterrel húzódó termek, melyek egykor londoniak ezreit védték, most a brit főváros zöldségellátásban segítenek.

A Zero Carbon Food projekt két alapítója, Steven Dring és Richard Ballard egy, a Clapham North metróállomásról 129 lépcsőfoknyi sétával megközelíthető bunkerben olyan csúcstechnológiás ültetvényt hozott létre, mely London lakóinak segít akár a leszedéstől számított négy órán belül friss zöldséghez jutni.

A bunker az átalakítási munkák előtt
A bunker az átalakítási munkák előtt

Az igen alacsony energiafelhasználású farmon a napfényt LED-izzók helyettesítik, a zárt környezet pedig mindenféle külső hatástól megvédi az itt termesztett salátákat, thai bazsalikomot, koriandert, mustárlevelet, mizunát és más zöldségeket.

Képernyőfotó 2015-09-11 - 14.07.44
A farmot évente legalább 5, de akár húsz tonna zöldség hagyja majd el.

A speciális hidrofónikus rendszernek köszönhetően a növények mintegy hetven százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak, mint egy megegyező méretű szabadtéri ültetvényen, és természetesen egy automatikus rendszer látja el az összes teendőt – automatikusan kontrollálja a fényeket, beállítja a hőmérsékletet, ásványi anyagok mennyiségét és a levegőáramlást.

A kézzel szedett zöldségeket még a föld alatt, szintén kézzel csomagolják, majd innen indul a Growing Underground  márkanevet viselő áru a környező éttermekbe, boltokba és megrendelőkhöz, akik közt egy három Michelin-csillagos séf, Michel Roux is megtalálható.

1200x-1

A tavaly indult projekthez a két alapító crowdfunding projekteken keresztül szerzett mintegy 750 ezer fontot (323 millió forint), amely fedezte a környezet kialakításához és a magok beszerzéséhez szükséges költségeket. A cég évente 5-20 tonna zöldséget lesz képes termeszteni a következő években.

slider-1b

A városok terjeszkedésével és a növekvő népességszámmal egyenes arányban a zöldségfogyasztás is nő, de a fenti okokból egyre kevesebb termőterületnek jut hely, így a jövőben talán a zöldségek és gyümölcsök is föld alatt, vagy épp zárt raktárakban nőnek majd.

Fotók: Growing Underground

Ajánlott videó

Olvasói sztorik