Nagyvilág

Saját oldaláról támadják Merkelt a Magyarországról indult menekültek befogadása miatt

Hans-Peter Friedrich volt szövetségi belügyminiszter, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője a Passauer Neue Presse (PNP) című lapban megjelent interjúban példátlan politikai hibának nevezte a Magyarországról elindult menekültek ellenőrzés és regisztráció nélküli beengedését .A rendőri felügyelet nélkül Németországban mozgó menekültek tömegére tekintve meg kell állapítani, hogy “elveszítettük az ellenőrzést” a folyamatok felett – mondta az Angela Merkel vezette CDU testvérpártjának tekintélyes politikusa. Friedrich szerint nagyon nehéz megbecsülni, hogy a Németországba beáramló emberek között hányan lehetnek az Iszlám Állam harcosai és iszlamista “alvó” terroristák. Hozzátette: egyetlen ország sem tenné ki magát “ennyire naívan” ilyen veszélynek.

A PNP értesülése szerint a német biztonsági szervek a menedékkérők között eddig 29 olyan embert azonosítottak, akik bizonyíthatóan részt vettek a szíriai polgárháborúban. A lap szerint bírálatok érik Gerhard Schindlert, a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnökét, amiért a napokban egy interjúban azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terroristák lennének a menedékkérők között.     “Ez már nem felel meg a valóságnak” – mondták biztonsági források a bajor újságnak.

Megváltozott kultúrális statika

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Münchner Merkur című lapnak azt mondta: ”az áradat és a szívóhatás érezhetően erősödik”, és ez “kezdi túlterhelni” az országot. A politikus megjegyezte, hogy a CSU jobbnak találta volna, ha a kancellár előbb megtárgyalja az ügyet a bajor konzervatívokkal ls szemléletváltást sürgetett a menekültpolitikában.

Rámutatott: megváltoztatja egy társadalom “kulturális statikáját”, ha a bevándorlók száma meghaladja a születések számát, ezért a mostani menekülthullám révén mélyebbre ható változások indulnak el, “mint ahogy ebben a pillanatban sejtjük”. A tartós, hosszú távú kihívásokat még egyáltalán nem lehet áttekinteni, azt pedig tudomásul kell venni, hogy sok menekültnek “másmilyen az értékrendje és a világképe”, mint a németeké. Ezért is fontos ellenőrizni, hogy ki érkezik Németországba – mondta Markus Söder.

Merkel: továbbra is érvényesek a menekültügyi szabályok

Közben Angela Merkel a Rheinische Post című lapban megjelent interjúban elmondta: a döntést egy “rendkívül kiélezett humanitárius helyzetben” hozta meg az osztrák kancellárral, ugyanakkor a döntés nem változtat azon, hogy továbbra is érvényesek az uniós menekültügyi szabályok, és ezeket minden tagországnak be kell tartania. Az is egyértelmű, hogy “méltányos tehermegosztásra van szükség Európában” – mondta Angela Merkel.

A német kancellár ismét megerősítette: a német alaptörvény előírásaiból következően a politikai menedékjogra jogosult emberek befogadásának nincs felső határa, de mindazoknak, akik nem szorulnak védelemre, “gyorsan vissza kell térniük hazájukba”.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik